Kamp blijft erbij: geen financiële steun voor kerncentrale

De publieke aandeelhouders van Delta hoeven van het Rijk nog steeds geen financiële steun te verwachten voor het giftigste onderdeel van het noodlijdende energiebedrijf: de kerncentrale. Minister Kamp (Economie) is alleen bereid financiële garanties te geven voor de gezonde bedrijfsonderdelen van Delta, mits die worden ondergebracht in een nieuw te vormen nutsbedrijf.

Pieter Hotse Smit
Kerncentrale Borssele. Beeld anp
Kerncentrale Borssele.Beeld anp

Krimpregio Zeeland, en niet het Rijk, blijft op deze manier de risico's dragen voor de problematische kerncentrale. Directe sluiting van kerncentrale Borssele, waartoe actiegroepen oproepen, ziet de minister niet zitten vanwege het prijskaartje van 1,3 miljard euro. Kamp baseert zich op onderzoek van Roland Berger, dat hij vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Kamp liet toekomstscenario's voor kerncentrale Borssele onderzoeken nadat de nieuwe Delta-topman Gerard Uytdewilligen eerder dit jaar in een brandbrief de Kamer had gevraagd de minister te bewegen tot financiële waarborgen voor de kerncentrale. Door de lage energieprijs lijdt Delta grote verliezen op de centrale in Borsele en dreigt het Zeeuwse bedrijf failliet te gaan, wat Deltas aandeelhouders - provincie Zeeland (50 procent) en veelal Zeeuwse gemeenten - in grote financiële problemen zou brengen.

Verliezen wegpoetsen

In het voorkeursscenario van de minister zou de veiligheid van de kerncentrale gegarandeerd zijn en kan Delta de verliezen wegpoetsen met de opbrengsten van de verkoop van drinkwaterbedrijf Evides (50 procent eigendom Delta) en netwerkbedrijf Enduris aan de eigen aandeelhouders. Zij trekken dan feitelijk de portemonnee voor iets wat nu al hun eigendom is. Alleen als hun 'maximale bijdrage' niet tot het benodigde aandelenkapitaal leidt, is het kabinet bereid dit aan te vullen met 'een staatsgarantie op een bancaire lening'.

Actiegroep Wise noemt het een 'sterfhuisconstructie' op kosten en risico van de aandeelhouders. 'Die moeten de gezonde delen van Delta kopen om de kerncentrale te kunnen laten doordraaien', zegt Peer de Rijk van Wise. 'De kerncentrale mag dat geld de komende jaren opbranden, hopend op een periode met betere stroomprijzen.' GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren sluit zich hierbij aan. Wat haar betreft betekent het besluit van Kamp dat de kerncentrale op kosten van de belastingbetaler wordt opgehouden. 'Dat is niet nodig want er is een overschot aan stroom.'

Sloop van de kerncentrale wordt geraamd op 500 miljoen euro in 2033. De ontmantelingspot, die nu ongeveer half vol is, gaat zonder ingrijpen bij Delta niet vol komen. Over de kosten om de kerncentrale open te houden en 'Fukushima-proof' te maken, doen bedragen de ronde tot 350 miljoen euro. Het rapport van Roland Berger gaat niet in op dergelijke kosten.

Direct sluiten

Wise is om veiligheids- en financiële redenen voor directe sluiting. Uit eigen onderzoek met Greenpeace zou blijken dat het stilzetten, en zoals gepland in 2033 ontmantelen, een strop van 'slechts' 100 miljoen euro oplevert. Directe sloop berekenen zij op 250 miljoen euro. Dat uit Kamps berekeningen veel hogere bedragen (direct: 1,3 miljard euro, in 2023: 400 tot 700 miljoen euro) komen, heeft onder meer te maken lopende contracten die moeten worden afgekocht. Onderzoeksbureau Spring Associates, dat werd ingehuurd door Wise en Greenpeace, had voor hun onderzoek geen inzicht in deze contracten.

Van Tongeren erkent dat het nu sluiten op zich meer kost dan in 2033, maar kernenergie heeft geen toekomst, is de GroenLinks-overtuiging. 'In Duitsland en Frankrijk zien ze dat ook en Italië begint er al niet aan.'

De aandeelhouders van Delta streven ernaar voor het einde van het jaar een besluit te nemen over de toekomst van Delta en de kerncentrale. Grootaandeelhouder Zeeland wil nog niet inhoudelijk reageren op Kamps brief. De verwachting is de aandeelhouders mee gaan met het voorkeursscenario van minister Kamp om in aanmerking te komen voor enige financiële rijksgaranties. In alle door Roland Berger uitgedachte scenario's gaan Zeeuwse banen verloren, oplopend van 65 tot 300.

Delta 'optimistisch'

Delta reageert alleen op de toekomst voor het netwerkbedrijf. 'Het zou mooi zijn als het netwerkbedrijf in Zeeuwse handen kan blijven', zegt een woordvoerder, die hier 'positief' over is. 'We willen graag met de aandeelhouders samen daar een rol in spelen. Dat zou uiteindelijk voor Zeeland een goede uitkomst zijn.' Delta blijft 'voor de zekerheid en in het belang van het bedrijf' wel doorgaan met voorbereidingen voor de verkoop van het netwerkbedrijf vanwege de verplichte splitsing op 1 juli 2017.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden