Kamerplanten om de lucht in huis te zuiveren, werkt dit wel?

Het bedrijf Noviflora verstuurt 'Ogreen green clean machines' om de lucht in huis te zuiveren: kamerplanten. Werkt dit wel?

Loethe Olthuis
Kamerplanten hebben een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen in kantoren en zorginstellingen. Beeld
Kamerplanten hebben een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen in kantoren en zorginstellingen.Beeld

Waarom zouden we binnenlucht moeten zuiveren?

Volgens het RIVM vind je in 100 procent van de huizen de kankerverwekkende stof radon; in 90 procent bevat de lucht veel stikstofoxide; 60 procent heeft last van zwevend fijnstof en in 50 procent van de woningen bevat de lucht ongezonde vluchtige organische verbindingen zoals benzeen en formaldehyde. Het RIVM zegt dat zulke 'binnenluchtvervuiling' verantwoordelijk is voor 2 tot 9 procent van de totale ziektelast.

Help! Waar komen die stoffen allemaal vandaan?

Die komen bijvoorbeeld vrij uit schoonmaakmiddelen, lijm, verf, printers en bouwmaterialen. Sigarettenrook, wasdrogers en stofzuigers brengen fijnstof in de lucht.

Product: Ogreen kamerplanten
Prijs: Ogreen-planten €9,50 per stuk (excl. verzendkosten tot €20)
Oordeel: IIIII
Verkrijgbaar: www.ogreen.eu

Wat kunnen we daar aan doen?

Ventileren, ventileren en ventileren, zeggen onder andere het RIVM en het Longfonds. Ook 's winters. Dat zuivert de lucht het allerbest.

Dus we hebben die planten helemaal niet nodig.

Ze helpen wel. Al in 1989 bleek uit onderzoek van de Nasa dat kamerplanten de lucht kunnen zuiveren van ongezonde stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Bovendien zetten planten CO2 om in zuurstof, ze kunnen fijnstof binden op hun bladeren en ze maken droge lucht vochtiger. Volgens nog lopend onderzoek van Wageningen Environmental Research (Alterra) is nu al te zeggen dat kamerplanten een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen in kantoren en zorginstellingen. Bedrijven zouden met planten ook kunnen besparen op aircokosten.

Maar waarom moet je dan per se Ogreen-planten kopen?

Het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras, gespecialiseerd in plantenonderzoek, heeft het Ogreen-concept getest door planten in gesloten ruimtes te zetten en formaldehyde toe te voegen. Dan zuiveren de voor Ogreen geselecteerde planten beter en sneller dan gemiddeld. De meeste planten zuiveren maar 1 of 2 m2, maar de Ogreen-planten wel 10 tot 30 m2, zegt Noviflora. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk gekweekt.

30 m2! Daar wordt je kamer wel lekker fris van!

'Dat sommige planten betere 'zuiveraars' zijn dan andere, is waar', zegt plantfysioloog Pieter de Visser. Hij onderzoekt luchtzuivering door planten bij Wageningen University & Research. 'Maar laboratoriumresultaten kun je niet zomaar doortrekken naar een woon- of werksituatie. Zonder extra onderzoek zijn zulke exacte claims niet realistisch.' Bert van Duijn van Fytagoras beaamt het. 'Elke situatie is anders en verandert voortdurend: dat maakt exact meten heel moeilijk. De percentages zijn alleen indicaties van het zuiverend vermogen.'

Dus wel of geen planten in huis?

Ze werken absoluut. Maar je hoeft ze niet per se via Ogreen te kopen. Ook plantenwinkels en tuincentra verkopen goede zuiveraars zoals varens, dracaena's, chlorophytum, klimop, sanseveria's en philodendrons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden