Kamer wil verbod leenreclames

Leenreclames op televisie, zoals van Frisia, Becam of Lenen.nl, moeten definitief worden verboden. Omdat het kabinet weigert met een oplossing te komen, komt het CDA met een eigen wetsvoorstel dat vermoedelijk kan rekenen op steun van een Kamermeerderheid....

Dat bleek donderdag bij een Kamerdebat over schulden. De partijen willen voorkomen dat consumenten zich door reclamespotjes met ‘gratis’ keukens tot torenhoge schulden laten verleiden. Op dit moment maken vijftigduizend mensen gebruik van schuldhulpverlening.

PvdA-minister Bos van Financiën ziet niets in een verbod van kredietreclames op tv. ‘Ik wil consumenten niet de mogelijkheid onthouden om voorgelicht te worden over goedkoop krediet.’ Volgens Bos is een verbod bovendien juridisch onhaalbaar, en doet het kabinet al genoeg. Zo worden leenreclames voorzien van een waarschuwingstekst en worden banken verplicht rekeninghouders die een maand rood staan door te lichten op kredietwaardigheid.

Ook heeft het kabinet de boetes voor misleiding verhoogd naar 1 miljoen euro, en komt er naast het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel een Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) dat huurachterstanden en achterstallige energie- en telefoonrekeningen bijhoudt. ‘Dat doen we liever dan veel tijd en energie steken in iets dat uiteindelijk niet werkt’, beet Bos het CDA toe.

De linkse oppositie is blij met het initiatief van het CDA. ‘Beter goed gejat dan slecht zelf bedacht’, vindt GroenLinks-Kamerlid Van Gent. De PvdA-fractie twijfelt nog, de VVD ziet er niets in. ‘Mensen zijn geen kinderen. Dit is de bijl aan de wortel van de markteconomie’, aldus VVD-Kamerlid Nicolaï.

De financiële sector is faliekant tegen het verbod. Zowel de traditionele banken als DSB Bank, die veel op tv adverteert, vinden zo’n verbod geen oplossing voor schuldenproblemen. ‘Overbodig en onwenselijk’, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

‘Het is makkelijk scoren, maar geen oplossing voor de schuldenproblematiek’, zegt ook Klaas Wiltink, woordvoerder van DSB Bank. ‘Het CDA heeft blijkbaar geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van hoge schulden.’ Consumenten komen volgens hem vooral in de problemen als zij rood staan bij de bank en door het gebruik van creditcards. ‘De rente op die leningen is dik 10 procent.’

Volgens de NVB moeten leningen al aan allerlei strenge voorschriften voldoen. Omdat banken niet weten welke andere verplichtingen klanten hebben, kunnen zij volgens de NVB die informatie niet betrekken bij hun acceptatie.

De Consumentenbond is evenmin enthousiast. ‘We zijn tegen misleidende reclame, maar niet tegen eerlijke reclame die alle kosten vermeldt’, aldus een woordvoerder van de bond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden