Kamer wil spaarloon vrijgeven

den haag Een Kamermeerderheid wil dat de spaarloonregeling wordt vrijgegeven. De VVD, PvdA, PVV en CDA denken daarmee de economie een impuls te kunnen geven van 4 miljard euro....

Dat voorstel werd donderdag aangenomen tijdens het debat over de Voorjaarsnota, de inventarisatie van mee- en tegenvallers op de lopende begroting. De spaarloonregeling is bedoeld om werknemers te laten sparen. Elk jaar kunnen ze een deel van het brutoloon op de spaarloonrekening zetten, waarna het geld normaliter na vier jaar vrij komt.

In totaal staat er 4 miljard euro op de spaarloonrekeningen. Het vrijkomende geld gaat in de economie worden gepompt, meent een Kamermeerderheid.

‘Het drukt niet op de overheidsbegroting en het stimuleert de economie’, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Hij verwees naar 2005, toen het spaarloon werd vrijgegeven in de hoop de consumptie aan te jagen.

Recentere pogingen tot het vrijgeven van de regeling, eerst van de PVV en later van de VVD, strandden steeds. Ook FNV-voorzitter Jongerius hield in 2008 tevergeefs een pleidooi voor vrijgave. Maar nu wordt het plan dus ook gesteund door de PvdA.

Demissionair minister Jan Kees de Jager (CDA) noemt het ‘sympathiek’, maar heeft twijfels. Met het vrijgeven van het spaarloon wordt in een keer veel geld onttrokken aan de banken. Dat is riskant, omdat de kapitaalpositie van veel banken nog wankel is.

Frans Weekers van de VVD zei dat alleen ‘een omvallende bank’ hem van zijn plan voor vrijgeven kon afbrengen. De Jager wilde niet op die suggestie ingaan. Veel kan de demissionair minister niet doen tegen het voorstel van de VVD, PVV en PvdA (samen 85 zetels). Het kabinet, dat op de winkel past, kan slechts rekenen op 26 zetels steun van CDA en Christen Unie, sinds de PvdA uit het kabinet is gestapt. Bovendien staat ook zijn eigen CDA achter het plan om de spaarloonregeling vrij te geven.

De Jager, die door het geringe aantal Kamerzetels voor de kabinetspartijen weinig speelruimte heeft, kampt met flinke tekorten op de begroting. Vooral de financiën van het ministerie van Volksgezondheid zijn een hoofdpijndossier. Deze week bleek het tekort van Volksgezondheid te zijn opgelopen tot 1,8 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden