Kamer wil opheldering over hoger loon ABN-managers

Staatsbank ABN Amro heeft het vaste salaris van zijn 100 hoogste managers onder de raad van bestuur begin dit jaar met 20 procent verhoogd. De variabele beloning is verlaagd van 100 procent naar 20 procent. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt na een interview in Het Financieele Dagblad met ABN Amro-topman Gerrit Zalm. De Tweede Kamer is niet te spreken over deze ontwikkeling.

Redactie
Het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam. Beeld ANP
Het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam.Beeld ANP

Met de verhoging van het vaste salaris worden de managers gecompenseerd voor het bonusplafond dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën banken volgend jaar wil opleggen. Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit.

De loonsverhoging is volgens Zalm conform de nieuwe regelgeving en noodzakelijk om talent binnen te houden bij de bank. 'Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk', stelt de bestuursvoorzitter. Dijsselbloem wil dat Nederlandse banken hun werknemers vanaf volgend jaar maximaal een variabele beloning kunnen geven van 20 procent van het vaste salaris.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt de loonsverhoging tegenover het ANP een 'onwenselijk en verkeerd signaal'. Samen met zijn fractiegenoot John Kerstens heeft hij Kamervragen gesteld aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Volgens de PvdA verdienen topbankiers 'meer dan genoeg' en moet er in de financiële sector een normalisering van salarissen plaatsvinden. Net als de PvdA spreekt ook het CDA van een slecht signaal. 'Wat zegt dit over de cultuurverandering die we willen bij de banken? Dit wekt niet de indruk dat ze het daar begrepen hebben', zegt Eddy van Hijum.

'Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk.' Beeld EPA
'Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk.'Beeld EPA

Blijven hangen in jaren '90
Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft kritiek op het besluit. 'ABN Amro is blijven hangen in de jaren '90. Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat excessieve salarissen bijdragen aan het binnenhalen van kwaliteit. De crisis heeft laten zien dat ook mensen met topsalarissen verkeerde keuzes kunnen maken.' SP-Kamerlid Arnold Merkies roept Dijsselbloem op niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. 'Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving door managers nog eens 20 procent loonsverhoging mee te geven.' Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt dat de directie van ABN Amro de bevoegdheid heeft om de salarissen van managers bij de bank te verhogen. 'Dit is op zichzelf een verantwoordelijkheid van de ABN-directie. Ze kunnen dit doen als ze zich maar aan de wet houden', zei Dijsselbloem, die vorige week een wetsvoorstel indiende dat bonussen in de financiële sector maximeert op 20 procent. Die wet moet nog in de Kamer worden besproken. 'Dan zal de Kamer aangeven of ze vinden dat dit een goede en passende vertaling is', zegt Dijsselbloem.

Hij had 'enige compensatie' in het vast salaris wel verwacht als gevolg van het bonusplafond. Met de maximering worden 'perverse prikkels' voor bankmedewerkers in elk geval wel weggehaald. Ook dat is een belangrijk doel van de nieuwe wet. Bonussen konden in het verleden tot 100 procent gaan bij ABN, dus op dat punt wordt er volgens hem met het plafond nog 'veel winst' gemaakt.

Snel een debat
Wouter Koolmees van D66 noemt de hogere salarissen zeer onwenselijk, maar ziet het wel als een gevolg van het bonusplafond. De Kamer moet goed kijken naar dergelijke negatieve consequenties van het wetsvoorstel. VVD en PvdA steunden een verzoek van het CDA om er snel een debat over te houden met minister Dijsselbloem niet. Zij willen de kwestie betrekken bij het debat na de zomer over de nieuwe wet die bonussen maximeert op 20 procent van het vaste salaris.

Topman Gerrit Zalm op het toneel tijdens het jaarlijkse nieuwjaarscabaret van ABN AMRO. Het cabaret wordt traditiegetrouw geopend met een act van Zalm die dit jaar verscheen in blauwe jurk als zijn 'zus,' Priscilla Zalm. Beeld ANP Communique
Topman Gerrit Zalm op het toneel tijdens het jaarlijkse nieuwjaarscabaret van ABN AMRO. Het cabaret wordt traditiegetrouw geopend met een act van Zalm die dit jaar verscheen in blauwe jurk als zijn 'zus,' Priscilla Zalm.Beeld ANP Communique

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden