Update

Kamer wil deel taken ProRail terug naar overheid

Het beheer van het spoor moet weer in handen komen van de Nederlandse overheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de overheid taken van ProRail, nu verantwoordelijk voor beheer van het spoornetwerk, afpakt. Volgens De Telegraaf wil de VVD zelfs dat ProRail weer volledig in handen komt van het Rijk.

Redactie
Het spoor bij Utrecht Centraal. Beeld ANP
Het spoor bij Utrecht Centraal.Beeld ANP

VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot is het helemaal zat met ProRail, dat door onder meer chaos op het spoor en ophef over salarissen de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws kwam.

'ProRail is log en duur. Ze bouwen daar maar aan de organisatie, maar goede investeringen voor het spoor komen er niet', concludeert Aptroot. Rijkswaterstaat presteert volgens hem veel beter. Hij wil daarom dat die organisatie een aparte afdeling voor het spoor krijgt. Eerder drong onder meer de ChristenUnie aan op het opheffen van het spoorbedrijf en de oprichting van een staatsbedrijf.

De ergernis in de Tweede Kamer over het functioneren is de afgelopen jaren naar grote hoogte gegroeid. Problemen in de winter op het spoor werden veelal in de schoenen van ProRail geschoven. Aanhoudende zorg was er ook over de precieze inzet van geld voor het spoor. Daarnaast was er onlangs ophef over hogere beloningen voor de top van het spoorbedrijf.

'We betalen er flink voor, dan willen we ook invloed', benadrukt Aptroot.

In het verleden was, naast het vervoer, het beheer van de rails, wissels en bovenleidingen onderdeel van het staatsbedrijf NS. Daaraan kwam een einde toen er een splitsing werd aangebracht tussen het spoorvervoer (met als grootste speler de NS), en beheer (ProRail). ProRail is vervolgens door de overheid op afstand gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden