Kamer steunt gasopslag in Bergermeer

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de beslissing van minister Maxime Verhagen (CDA, Economische Zaken) om het groene licht te geven voor gasopslag in het lege gasveld Bergermeer bij Alkmaar. Dat bleek woensdagavond tijdens een spoedoverleg.

Protesten tegen de gasopslag

De PVV, gedoogpartner van het kabinet van VVD en CDA, is tegen de opslag. Maar omdat in elk geval PvdA en D66 akkoord zijn met het project, kan de regering alsnog rekenen op genoeg steun in het parlement. 'We dragen mede dit besluit omdat moeilijke besluiten over energie in de toekomst vaker genomen zullen moeten worden. Ik duik niet weg', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom.

D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven sprak van een moeilijk besluit waarbij 'lokale lasten afgewogen moeten worden tegen nationale baten'.

Niet slag of stoot
Het fiat van de oppositiepartijen kwam niet zonder slag of stoot. De afgelopen maanden hadden ze Verhagen verzocht aanvullende maatregelen te nemen om zorgen over de opslag bij de lokale bevolking zoveel mogelijk weg te nemen.

Dinsdag kwam Verhagen hard in aanvaring met een deel van de Tweede Kamer, toen bleek dat hij het groene licht had gegeven voor de opslag voordat de parlementsleden extra onderzoek hadden kunnen inzien naar de mogelijke gevolgen van de gasopslag. Door de verontwaardiging hierover werd besloten tot het ingelaste overleg.

Anders gekund en gemoeten
Maar al te harde noten werden niet gekraakt. Verhagen hield vol dat hij formeel juist heeft gehandeld maar erkende dat hij 'gelet op de gevoelens het anders had kunnen en moeten doen'. Met die opmerking namen PvdA en D66 genoegen. Alleen bij PvdD-Tweede Kamerlid Ester Ouwehand kwam 'rook uit de oren' bij het horen van de minister. 'Deze houding bevalt me niet. Ik pik dit niet', zei ze.

De gasopslag in Bergermeer wordt een van de grootste locaties in West-Europa. Het is onderdeel van de Nederlandse ambitie een 'gasrotonde' voor Noord- en West-Europa te worden. Bewoners van Bergen maken zich zorgen over het injecteren van gas en het oppompen ervan. Ze vrezen dat het leidt tot aardbevingen met schade tot gevolg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.