Kamer steunt aanpak koopzondag

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdagavond uitgesproken voor de manier waarop minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) de regels voor de koopzondag wil aanpassen. Kamer en minister willen een einde maken aan het oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling waardoor een gemeente nu nog meer dan twaalf koopzondagen per jaar kan hebben.

ANP

Door twee bescheiden aanpassingen aan de Winkeltijdenwet, zoals het CDA stelde, kunnen gemeenten nog steeds de winkels op zondag open laten gaan. Maar ze moeten het besluit beter motiveren, een duidelijke belangenafweging maken en er moet sprake zijn van substantieel toerisme. CDA en PvdA willen vooral de onduidelijkheid wegnemen die er nu is rond de toerismebepaling. Ze geven aan dat ze niet per se het aantal koopzondagen willen beperken.

SP en SGP willen dat het aantal koopzondagen beperkt blijft. ‘Wij zijn niet tegen de koopzondag. Maar zorg dat het binnen de bandbreedte blijft: een keer per maand, twaalf keer per jaar kan gewoon. Meer kost uiteindelijk veel meer dan het oplevert. Er wordt gezegd dat zondagsrust achterhaald is. Maar de mens heeft een natuurlijke behoefte aan rust’, aldus Arda Gerkens (SP). De SGP zet in op snelle en loyale uitvoering van de afspraak in het regeerakkoord. Want: ‘Elk uitstel kan afstel worden.’

Met SGP werkte de SP een wetsvoorstel uit dat verdergaat dan de plannen van Van der Hoeven en waarin meteen de openingstijden van avondwinkels worden meegenomen. Alleen winkels die de gehele week vanaf 16.00 uur open zijn, zouden dat op zondag ook mogen. Het voorstel werd dinsdag kritisch ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden