Kamer stelt maximum aantal commissariaten

De Tweede Kamer heeft dinsdagavond besloten dat er een maximum moet komen aan het aantal toezichthoudende functies dat iemand mag bekleden.

Van onze redactie

Bestuurders in het bedrijfsleven mogen straks niet meer dan twee commissariaten bij andere ondernemingen of stichtingen hebben. Voor commissarissen zijn de regels iets flexibeler: voor hen geldt een maximum van vijf toezichthoudende functies. Een voorzitterschap gaat dubbel tellen.

Old Boys Network

De Kamer steunde een amendement van SP-Kamerlid Ewout Irrgang dat deze veranderingen beoogde. In de Kamer werd dinsdag een wetswijziging van de regels van bestuur en toezicht bij vennootschappen besproken.

Volgens Irrgang bewerkstelligen de veranderingen dat commissarissen zich met meer aandacht op hun bijbanen kunnen richten, en dat het 'old boys network' wordt doorbroken.

Top-200

Veel van de tweehonderd invloedrijkste Nederlanders, een lijst die de Volkskrant elk jaar samenstelt, gaan nu ver over die maxima heen. Als de nieuwe regels van kracht worden, hoeven zij hun huidige functies overigens niet in te leveren. De regels gelden alleen voor nieuw aan te nemen commissariaten.

Ewout Irrgang (ANP) Beeld
Ewout Irrgang (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden