Kamer steekt stokje voor 'Edelweissroute'

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een einde maken aan de Edelweissroute, een constructie waardoor rijke families erfbelasting kunnen ontlopen via Zwitserse bankrekeningen en een Zwitserse notaris die de erfenis regelt.

ANP
null Beeld

Ook huizen, aandelen en jachten zouden buiten het zicht van de Belastingdienst blijven. Een voorstel van GroenLinks en SP om de regels in 2012 aan te scherpen werd donderdag bij de stemmingen over het belastingplan 2011 aangenomen.

Einde aan weglekken
Volgens GroenLinks en SP moet hun voorstel een einde maken aan het weglekken van honderden miljoenen euro's aan erfbelasting. Maar hoe groot de fraude precies is, is helemaal niet bekend, stelt het ministerie van Financiën. Staatssecretaris Frans Weekers stelde eerder dat 99,9 procent van de mensen eerlijk belastingaangifte doet en dat de verhalen over de 'Edelweissroute' 'mythische vormen' hebben aangenomen.

Financiën is tot nog toe één keer misbruik via de Edelweissroute op het spoor gekomen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis betekent de geheimhouding van Zwitserse notarissen nou juist dat Weekers geen idee heeft over de omvang van de fraude. 'Naar schatting is alleen al in Zwitserland voor minstens 20 miljard euro zwart geld gestald. Door dit belastinglek (deels) te dichten, laten we miljonairs en miljardairs ook hun deel van de belasting betalen', aldus SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden