Kamer niet enthousiast over voorstel AWVN

In de Tweede Kamer wordt niet meteen enthousiast gereageerd op het voorstel van werkgeversorganisatie AWVN om werknemers volgend jaar eenmalig een belastingvrije bonus van 2 procent te geven in plaats van een structurele loonsverhoging in de cao.

'Ik vind het een aardige gedachte', zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus. 'Maar ik zeg er wel bij dat de rekening wordt betaald door de belastingbetaler.' Als de voorgestelde bonus voor werknemers in Nederland belastingvrij wordt verstrekt, loopt de Belastingdienst daardoor al snel meer dan 1 miljard euro mis. Neppérus noemt dat fors.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is tegen het voorstel. 'Wat de werkgevers voorstellen is hapsnapbeleid. We hebben structurele oplossingen nodig.' GroenLinks wil de inkomstenbelasting verlagen, waardoor mensen niet alleen volgend jaar, maar ieder jaar meer geld overhouden. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya stelt dat het AWVN-plan er niet voor zorgt dat werken structureel aantrekkelijker wordt. Net als Klaver pleit zij voor een verlaging van de inkomstenbelasting.

De SP laat een oordeel over het AWVN-voorstel over aan de vakbonden. Volgens PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer is het een zaak tussen werkgevers en werknemers. Het CDA vindt dat loonmatiging in veel sectoren wel van belang is voor de concurrentiepositie, maar zegt zich niet te willen bemoeien met de specifieke cao-onderhandelingen. Per sector moet een afweging worden gemaakt wat mogelijk en verantwoord is, aldus de christendemocraten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden