Kamer kijkt nog eens goed naar gedrag ABN-bestuurders

Dat de top van ABN Amro afziet van salarisverhoging wil niet zeggen dat de beursgang van de bank in staatshanden alsnog snel doorgaat. De Tweede Kamer neemt het uitstel waartoe minister Dijsselbloem vrijdag onverwacht besloot, te baat om nog eens goed naar het gedrag en de beloning van bankbestuurders te kijken. Een deel van de Kamer schrikt er niet voor terug de wet aan te scherpen.

Minister Dijsselbloem op het Binnenhof.Beeld anp

Dijsselbloem, die namens de staat als enig aandeelhouder van ABN Amro optreedt, stelde die voorgenomen verkoop via een trapsgewijze aandelenemissie uit, omdat hij vond dat er onvoldoende rust was rondom de bank. Dat kwam vooral doordat zes van de zeven leden van de raad van bestuur van de bank een loonsverhoging van een ton hadden aanvaard.

De Kamer ging in 2011 akkoord met die verhoging van het vaste salaris ter compensatie van het wegvallen van alle bonussen voor staatsgesteunde banken. Toch zijn de Tweede Kamer en het kabinet verbolgen over het drie jaar later aanvaarden van de legitieme salarisstijging door de raad van bestuur van ABN Amro. Zondag besloten de bankbestuurders ervan af te zien.

Dijsselbloem heeft het lot van de beursgang feitelijk in handen van de Kamer gelegd. Pas als een ordentelijk Kamerdebat is geweest, gaat de bewindsman eens kijken of hij alsnog het groene licht voor de verkoop geeft. Daar zal ABN Amro op moeten wachten.

Beeld -

Hoorzitting

Wat SP, CDA en GroenLinks betreft, gaat de Kamer ter voorbereiding van dat debat eerst eens even van de betrokken bankbestuurders zelf horen wat hen heeft bezield. Met die hoorzitting dwingen de drie partijen de top van ABN Amro de gifbeker tot de bodem leeg te drinken, want als de bankiers niet komen opdagen, volgt uitstel van het Kamerdebat en daarmee nog meer uitstel van de beursgang.

CDA, GroenLinks en de SP, die wil dat ABN Amro staatsbank blijft, willen niet alleen bestuurders van die bank horen, maar ook bijvoorbeeld die van ING. Tot niet geringe ergernis van Kamer en kabinet ging bij die bank het vaste salaris van de top meteen omhoog zodra de banden met de overheid waren doorgesneden.

Wat de partijen met de bevindingen van de hoorzitting willen doen, laat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in het midden. 'Eerst maar eens horen wat de bankiers te zeggen hebben.' Hij denkt dat ook de potentiële investeerders willen weten wat er bij ABN Amro omgaat. Er zijn ook nog de kwestie rondom het kantoor in Dubai en de waarschuwing van toezichthouder DNB over bestrijding van corruptie. 'Niet bepaald redenen voor salarisverhoging van de top', vindt Omtzigt.

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft geen begrip voor bestuurders van door de overheid geredde banken, die een loonsverhoging accepteren. Vooral niet als ze het doen voorkomen alsof het een achteruitgang is, omdat de verhoging minder is dan de bonus.

Te ver

Nijboer: 'Als blijkt dat de strengste bonuswetgeving van Europa niet voldoende is om deze bankiers tot prudent beloningsbeleid te bewegen, dan wil ik graag kijken naar aanvullende wettelijke maatregelen om hun vaste salarissen te beperken.'

Nog meer wetgeving, dat gaat D66-Kamerlid Wouter Koolmees te ver. 'De wetten rondom beloning zijn voor de hele sector streng genoeg. Het is de private sector, dus concurrentie moet de banken disciplineren.' Koolmees wijst erop dat klanten hun bank de rug toe kunnen keren als ze het niet eens zijn met het beloningsbeleid.

Overstappen naar een andere bank kent nog wel een uiterst praktische belemmering: het bankrekeningnummer kan niet meegenomen worden. 'Binnenkort komt er een verbetering van het IBAN-systeem', zegt Koolmees, 'en dan zou het technisch mogelijk kunnen worden om je bankrekeningnummer mee te nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden