Kamer heeft bedenkingen bij cijfers luchthaven

'Moeten we dan straks aan Erwin Krol vragen hoeveel vliegtuigen er nog op Schiphol mogen landen?' GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller kiest de ironie om zijn verbazing te uiten over de laatste ontwikkeling in het Schiphol-debat....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

'Ongeloofwaardig', vindt Rosenmöller, die in zijn reactie verwijst naar de manier waarop Schiphol denkt de politiek tegemoet te komen. Zo wordt in de nieuwe berekeningen minder rekening gehouden met slecht weer. Onder die omstandigheden wordt vaker gevlogen over gebieden waar meer woningen staan, en is er dus sprake van meer geluidsoverlast. Door slecht weer als factor te schrappen uit de berekeningen, komt Schiphol uit op een lager aantal woningen dat hinder ondervindt.

De VVD noemt de nieuwste Schiphol-cijfers verrassend, en ziet problemen ontstaan wanneer het volgend jaar onverhoopt toch slechter weer wordt dan Schiphol durft te veronderstellen. De partij vreest dat eind volgend jaar weer politieke problemen gaan ontstaan als de geluidsoverlast toch te groot wordt.

Dat denken ook de fracties van PvdA, GroenLinks, CDA en D66. Schiphol heeft aangegeven in dat geval maatregelen te zullen nemen, zoals het weren van de meest lawaaiïge vliegtuigen. Deskundigen hebben al aangegeven dat dat heel moeilijk wordt, omdat die meestal van buitenlandse maatschappijen zijn. Die kan op basis van luchtvaartverdragen weinig in de weg gelegd worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden