Kamer fluit Wijn terug over MEP

Minister Wijn van Economische Zaken moet doorgaan met het subsidiëren van groene stroom. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat hij terugkomt van zijn besluit de zogeheten MEP-subsidie af te schaffen....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De MEP-regeling werd drie jaar geleden ingesteld om de productie van groene stroom te stimuleren. Daarbij gaat het onder meer om de bijstook van biomassa zoals palmolie in energiecentrales, de aanleg van windmolenparken en de bouw van biovergassingsinstallaties. Drie weken geleden zette Wijn de subsidieregeling onverwacht stop.

Alleen een Kamerminderheid van de VVD en Wijns eigen CDA steunen het besluit van de minister nog. Maar ook het CDA wil dat Wijn een ruimhartige overgangsregeling instelt voor de partijen die worden getroffen door de subsidiestop. De minister zegde toe zo’n regeling in het kabinet te bespreken.

Door Wijns besluit dreigen boeren en bedrijven die investeringen hebben gedaan voor de bouw van groene stroominstallaties het schip in te gaan. Door het wegvallen van de MEP-regeling zullen hun investeringen niet langer renderen.

Wijn motiveerde zijn besluit drie weken geleden met berekeningen waaruit zou blijken dat Nederland ook na afschaffing van de MEP aan de Europese normen zal voldoen. Die normen schrijven voor dat in 2010 9 procent van de stroom uit duurzame bronnen moet komen.

Maar onder meer het energiebedrijf Essent en het PvdA-kamerlid Samsom stellen dat de cijfers waarop Wijn die aanname baseert, boterzacht zijn. In 2003 was iets meer dan 3 procent van de stroom in Nederland afkomstig uit milieuvriendelijke bronnen, vorig jaar was dat 6 procent.

In de Tweede Kamer liet de minister donderdag doorschemeren dat ook financiële overwegingen een rol hebben gespeeld bij zijn besluit. De subsidieregeling is zo succesvol dat de kosten uit de hand lopen. Het kabinet heeft de afgelopen maanden 280 miljoen euro extra op tafel moeten leggen.

Wijn kwam na zijn besluit zwaar onder vuur te liggen vanuit het bedrijfsleven, de energiebranche, de milieubeweging en de landbouwsector. Topman Bert Heemskerk van de Rabobank verweet de regering eerder deze week ‘zwalkend beleid’ te voeren en een ‘onbetrouwbare partner’ te zijn.

De vereniging Natuur en Milieu kondigde woensdag een kort geding aan tegen de minister. Wijn zou in strijd met de wet hebben gehandeld, omdat de subsidiebedragen voor groene stroom maar een keer per jaar mogen worden aangepast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden