Kamer eist verbod winst op drinkwater

Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en VVD eist een verbod op de betaling van dividend door waterleidingbedrijven. Volgens de regeringspartijen is drinkwater een publiek goed waarop geen winstmarge behaald mag worden. De twee partijen willen het verbod vastleggen in de nieuwe drinkwaterwet...

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

‘Waterbedrijven zijn geen melkkoe voor gemeenten en provincies’, zegt PvdA’er Jan Boelhouwer. ‘Het is onacceptabel dat er verschillen ontstaan in de prijs voor water, omdat waterleidingbedrijven zo nodig winst moeten uitkeren’, zegt CDA-kamerlid Erik van Lith. ‘Als je moet kiezen tussen dividend voor gemeenten of lagere tarieven voor de burger, kiezen wij voor lagere tarieven’, zegt VVD-kamerlid Janmarc Lenards.

Uit onderzoek van de Volkskrant bleek dinsdag dat water onnodig duur is. Veel consumenten zijn gedwongen meer voor drinkwater te betalen, omdat hun waterleidingbedrijf jaarlijks dividend aan aandeelhouders uitkeert. Klanten van waterbedrijven zonder winstoogmerk zien de prijs juist dalen. Ontevreden klanten kunnen niet overstappen, omdat de waterbedrijven monopolist zijn in eigen regio.

Ook de LPF sluit zich aan bij de meerderheid in de Tweede Kamer voor het beëindigen van de winstuitkering. ‘Als gemeenten en provincies het dividend willen gebruiken als verkapte belastingen, zal ik het plan van CDA en VVD van harte steunen’, zegt LPF-kamerlid Max Hermans.

De SP vindt een verbod op dividend te ver gaan. De Socialistische Partij pleit wel voor een maximum op de hoogte van de winstuitkering aan gemeenten en provincies. ‘Het gaat mij te ver om in alle gevallen te zeggen dat een overheidsbedrijf geen winst mag maken’, zegt SP’er Ewout Irrgang.

Het afgelopen jaar keerden de waterbedrijven voor 51 miljoen euro aan dividend uit aan de aandeelhouders, veelal gemeenten en overheden. De waterbedrijven Evides en Vitens keren de meeste dividend uit. Voor de bestaande aandeelhouders moet een overgangsregeling worden gemaakt, vindt CDA’er Van Lith.

De regeringspartijen streven ook naar verlaging van de watertarieven. De VVD wil dat een onafhankelijke toezichthouder de tarieven vaststelt. De Nederlandse mededingingsautoriteit moet deze toezichthouder oprichten. De PvdA en het CDA willen zover vooralsnog niet gaan.

Ook de belangenvereniging voor zakelijke watergebruikers, de VEMW, pleit voor een toezichthouder. ‘Alleen met onafhankelijk toezicht is te voorkomen dat waterbedrijven excessieve winstmarges innen’, zegt directeur Henk Brons van de VEMW. ‘Aandeelhouders kunnen nu te gemakkelijk de tarieven opvoeren, zonder dat zij verantwoording moeten afleggen over de daadwerkelijke kosten van water.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden