Kamer bang voor gevolg huurstijging (Gerectificeerd)

Minister Dekker van VROM laat opnieuw bekijken welke gevolgen de geplande huurverhogingen hebben voor de gettovorming in de grote steden....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

PvdA-Kamerlid Depla had om het onderzoek gevraagd. Hij vreest, net als de vier grote steden, dat Dekkers huurverhogingen gettovorming in de hand werken. Depla voorziet een forse huurstijging van woningen in de betere wijken. Die zullen daardoor onbereikbaar worden voor mensen met een laag inkomen, luidt zijn analyse.

Dekker liet onder druk van de Kamer eerder onderzoeken of de huurverhogingen gevolgen hebben op de segregatie. Hoewel het onderzoek onder grote tijdsdruk tot stand kwam - en daardoor onwetenschappelijk en onvolledig is - ontkent ze dat hier sprake van is. Volgens haar blijven er in de toekomst genoeg goedkope huurwoningen over. Ook het nieuwe onderzoek zal niet wetenschappelijk zijn, want daarvoor ontbreekt opnieuw de tijd. Op 20 januari bespreekt de Kamer namelijk tot in detail Dekkers huurplannen.

Dekker benadrukte gisteren dat ze de huurplannen in de tussentijd niet zal wijzigen, hoewel de kritiek vanuit de Kamer aanzwelt. Vooral haar plan om 650 duizend huurwoningen vanaf 2006 aan de vrije markt over te laten, stuit op verzet. Na een overgangsperiode kunnen verhuurders in 2010 vragen wat ze willen. Het CDA eist dat Dekker eerst de woningnood oplost, voordat ze de huren vrij geeft. Ook eist de partij garanties dat de lagere inkomens (die net geen huursubsidie ontvangen) niet onevenredig worden getroffen.

D66 heeft zich ook tegen het huurbeleid gekeerd. De kleinste regeringspartij vreest, net als de linkse oppositie en de kleine christelijke partijen, dat te veel mensen er op achteruit gaan.

Toen de linkse oppositie het voorstel deed om de huurplannen op te schorten, gaven CDA en D66 echter niet thuis. Uit recent onderzoek blijkt dat 27 procent van alle huurders in 2015 bijna eenderde van hun inkomen aan huur kwijt is. Nu geeft 16 procent een dergelijk bedrag uit.

De huurverhogingen maken deel uit van een deal die Dekker met de woningcorporaties heeft gesloten. In ruil voor meer huurverhogingen moeten ze meer bouwen en de bezuinigingen op de huursubsidie voor hun rekening nemen.

Met de commerciële verhuurders kan Dekker geen bindende afspraken maken, hoewel ze de huurverhogingen wel incasseren. De vereniging van woningcorporaties, AEDES, liet gisteren weten dat de extra huuropbrengsten niet nodig zijn om de corporaties te bewegen tot extra nieuwbouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden