Kamer: aantal WAO'ers definitief terugdringen

De Tweede Kamer heeft woensdag het kabinet met klem opgeroepen definitieve maatregelen te nemen tegen het groeiend aantal arbeidsongeschikten. Ze wil meer wettelijke mogelijkheden om de reïntegratie van arbeidsongeschikten te bevorderen....

Van onze verslaggever

GroenLinks pleitte voor een wettelijke verplichting voor werkgevers om 5 procent arbeidsongeschikte werknemers (een quotum) in dienst te nemen, maar daarvoor is geen Kamermeerderheid. De PvdA wil wel een ontslagverbod voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. D66 wil een recht op reïntegratie van WAO'ers.

D66-fractievoorzitter De Graaf verwoordde het gevoel van urgentie dat bij heel de Kamer leeft toen hij zei: 'Het is erg genoeg dat we met deze sociale schande de nieuwe eeuw in moeten. Laat het zo kort mogelijk duren.' PvdA-fractieleider Melkert: 'Als er ooit een moment is om de discussie te voeren die een eind moet maken aan de WAO-problematiek, dan is het nu.'

Uitgedaagd door GroenLinks liet Melkert weten dat hij een verplichte quotering voor werkgevers te ver vindt gaan. Ook CDA-leider De Hoop Scheffer en VVD-fractievoorzitter Dijkstal spraken zich daar expliciet tegen uit.

Dijkstal pleitte voor snellere en intensievere controle van niet-werkenden. Hun moet steeds de vraag gesteld worden: 'Wat heb je gedaan om aan een baan te komen?' Daarnaast wil hij met de coalitiepartners praten over een ingreep in de uitvoering van de ziektewet. Het kabinet mag van de VVD niet meer overgaan tot het algemeen verbindend verklaren van CAO's waarin de aanvulling van het ziektegeld van 70 naar 100 procent is geregeld. Een Kamermeerderheid is tegen dat VVD-plan.

De toename van het aantal WAO'ers (tot boven de 900 duizend) en de mislukte pogingen tot reïntegratie van arbeidsongeschikten zijn al maanden onderwerp van hevige discussies in Den Haag. Het kabinet liet in eerdere reacties op verontrustende cijfers weten dat het liever nog even wil afwachten of de nieuwe wetgeving op langere termijn misschien toch gaat werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden