Kadhafi herhaalt tegen Mandela oud standpunt in zaak-Lockerbie

De Libische leider, kolonel Kadhafi, heeft woensdag herhaald dat hij de twee Libische verdachten van de bomaanslag op een Boeing boven het Schotse Lockerbie niet zal overdragen....

The Guardian, AFP

ZUWARAH/LONDEN

Hoewel Mandela herhaaldelijk heeft ontkend dat hij een bemiddelende rol wil spelen in het conflict tussen de VS en Groot-Brittannië enerzijds en Libië anderzijds, adviseerde Kadhafi de VN te steunen in haar pogingen 'spanningen, conflicten en geweld te verminderen'.

Tijdens een persconferentie na het vertrek van Mandela, die de Libische leider de Orde van Goede Hoop toekende, benadrukte Kadhafi dat hij zijn standpunt in de zaak-Lockerbie niet zal wijzigen. 'Het advies van Mandela was duidelijk, hij riep op tot een gemeenschappelijke poging tot het sluiten van vrede. Maar dat Libië zijn zonen aan de Verenigde Staten of Groot-Brittannië zou overdragen, dat is belachelijk', aldus Kadhafi, die weer aandrong op een proces in een neutraal land. De Britse premier Blair verwierp die mogelijkheid dinsdag in het Lagerhuis.

Tegen Libië werden in 1992 VN-sancties van kracht nadat het bleef weigeren de verdachten over te dragen die de Washington en Londen verantwoordelijk houden voor het plaatsen van een bom aan boord van PanAm-vlucht 103. De aanslag kostte op 21 december 1988 het leven aan 270 mensen, onder wie inwoners van Lockerbie.

Samen met andere Afrikaanse en Arabische landen heeft Zuid-Afrika de sancties tegen Libië bekritiseerd en aangedrongen op een proces buiten de VS of Groot-Brittannië. Het tweede bezoek van Mandela aan Libië gaf voedsel aan speculaties dat hij met een bemiddelingspoging bezig was. Mandela woonde in Edinburg een top van de Gemenebestlanden bij en voerde besprekingen met Blair. Dinsdag ontkende hij echter met Blair of Kadhafi over de kwestie-Lockerbie te hebben gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden