Kabinet wil VUT wegbelasten

Het kabinet wil de VUT versneld afschaffen. Na 2004 wil de regering in één keer belasting heffen over alle jaren tot aan het pensioen, waarin een VUT-uitkering wordt genoten....

Dit heeft het kabinet aan de sociale partners meegedeeld. Een besluit is nog niet genomen.

De VUT, waarbij collega's betalen voor de uitkering aan de vutter, is in vrijwel alle CAO's omgezet in prepensioenregelingen, waarbij werknemers voor hun eigen vervroegde vertrek sparen. Daarbij zijn overgangsregelingen afgesproken voor oudere werknemers die geen tijd meer hebben om hun eigen prepensioenpot vol te storten. Met eerdere kabinetten spraken de sociale partners af dat deze overgangsregelingen tot 2027 mochten duren. Het kabinet-Balkenende wil de regelingen nu met ingang van 2005 beëindigen.

Oudere werknemers die met prepensioen willen gaan moeten volgens het kabinetsvoornemen bij vertrek direct belasting betalen over die aanvulling. Tot nu toe moest de gepensioneerde de belasting per jaar betalen.

De regeringsfracties van CDA en D66 voelen niets voor het plan om vutters in één keer een zeer forse belastingaanslag op te leggen. De PvdA vindt het plan 'asociaal'.

Ook de vakcentrales FNV en CNV reageren boos op de plannen. De FNV noemt het plan 'idioot'. Volgens de vakcentrale kan de belastingaanslag oplopen tot 30 à 35 procent van de VUT-uitkering, ofwel een heel jaarsalaris aan belasting. De vakcentrales betwijfelen of het kabinet de plannen kan doorvoeren, omdat vutters belasting moeten betalen over geld dat ze nog niet hebben.

'Ouderen wordt groot onrecht aangedaan', aldus CNV-voorzitter Doekle Terpstra. 'Niet alleen moeten deze mensen in één keer belasting betalen, ze moeten ook méér belasting betalen omdat de som in de hoogste belastingschijf valt.'

Eerder kondigde het kabinet al aan de 'omkeerregel' voor het prepensioensparen in 2005 af te schaffen. De regel houdt in dat het gespaarde bedrag jaarlijks belastingvrij opzij wordt gezet. De werknemer drukt hiermee zijn belastingafdracht; hij betaalt pas belasting als het prepensioen wordt uitbetaald. Die uitkering is lager dan het vroegere inkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden