Kabinet wil schoenlapper en glasblazer redden

De vakman sterft uit, terwijl de economie hem hard nodig heeft. Daarom gaat het kabinet 75 miljoen euro uitgeven aan de opleiding van schoenmakers, hoefsmeden, schoenlappers, glazeniers en andere ambachtslieden.

Archieffoto van een glasblazer bij Philips lampenfabricage. Beeld @Gabriel Eisenmeier

Dat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Met het geld, dat uit een in 2014 vrijgemaakt potje voor technische mbo-opleidingen komt, kunnen scholen bedreigde opleidingen in stand houden en beter in de markt zetten. De minister hoopt dat de nu wegblijvende leerlingen zich daardoor weer inschrijven.

Mensen met een goede specialistische opleiding vinden relatief makkelijk een baan, omdat er een groot tekort aan vakmensen is. Volgens het Centrum voor Ambachtseconomie moet de sector tot 2025 op zoek naar 485 duizend nieuwe vakmensen. Toch kiest maar 1 procent van de mbo-studenten voor een ambachtelijke carrière, volgens Bussemaker omdat de beroepen niet bekend genoeg zijn.

Door de teruglopende studentenaantallen en een gebrek aan geld en docenten dreigen veel specialistische opleidingen te verdwijnen. Bussemaker wil dat niet alleen tegengaan door geld vrij te maken, maar ook door scholen opleidingen te laten combineren. Studenten van de opleiding tot hoefsmid kunnen bijvoorbeeld samen vakken volgen met paardensport- en paardenhouderijstudenten. Daarnaast moet de Ov-kaart voor mbo-studenten onder de achttien jaar het gemakkelijker maken om een opleiding ver van huis te volgen.

Het ministerie lijkt met de plannen gevolg te geven aan een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Die waarschuwde in 2013 al voor het verdwijnen van het ambacht, en vroeg het kabinet om meer aandacht aan techniek te besteden.

Een schoenmaker repareert een zool. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden