Kabinet wil leasen van fietsen aantrekkelijker maken door eenvoudige regelgeving

Het leasen van een fiets voor werknemers wordt eenvoudiger. Het kabinet wil werkgevers en zzp'ers stimuleren om voor een zogeheten leasefiets te kiezen en vaker de auto te laten staan. Dat is goed voor de gezondheid en het milieu en kan het aantal files verminderen. Daarom moeten de fiscale regels voor leasefietsen meer gaan lijken op de eenvoudiger regeling voor leaseauto's.

Rens Blom
Leasefietsen Beeld anp
LeasefietsenBeeld anp

Nu is de regelgeving voor leasefietsen nog ingewikkelder dan die voor leaseauto's. Een werknemer die een fiets van de zaak gebruikt, moet precies bijhouden hoeveel kilometers hij voor woon-werkverkeer maakt en hoeveel hij er privé mee rijdt. Ook de verrekening van kosten voor verzekering en onderhoud brengt rompslomp met zich mee, Dat houdt werkgevers tegen om massaal fietsen te leasen, net als de angst voor een mogelijke naheffing.

Of dat ook betekent dat het fietsleasen goedkoper wordt is nog niet bekend. Zes belangenorganisaties, waaronder de ANWB en BOVAG, willen dat het lage tarief van 4 procent bijtelling voor elektrische auto's ook gaat gelden voor fietsen. Behalve de gewone fiets zou daarmee ook het rijden op de elektrische fiets bevorderd worden.

Een elektrische fiets van bijna tweeduizend euro kost met een bijtellingstarief van vier procent netto slechts 33 euro per jaar, schrijven de organisaties in een gezamenlijk rapport. Volgens hen is staatssecretaris Snel van Financiën bereid om een lager tarief te overwegen. Een woordvoerder van de bewindsman zegt echter dat over een nieuw leasetarief nog geen beslissing is genomen.

De belangenverenigingen reageren verheugd op het fietsplan van Snel. Ze zijn blij dat de overheid de fiets van de zaak weer aantrekkelijker wil maken, nadat kabinet-Rutte I in 2011 het zogeheten bedrijfsfietsenplan afschafte. Daarmee konden werknemers een fiets kopen van hun brutoloon. De nieuwe fiscale regels voor de leasefiets moeten in 2020 ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden