Kabinet wil deel salaris manager school terug

Een primeur bij de semipublieke topsalarissen: het kabinet gaat met de Wet normering topinkomens (WNT) in de hand voor het eerst geld terughalen bij een bestuurder die te veel heeft verdiend.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs.Beeld anp

Het gaat om een voormalig interimmer van de ArtEZ Hogeschool. Hijzelf en het adviesbureau dat hem regelde (Boer & Croon) moeten in totaal 85 mille terugbetalen. Berichtgeving hierover van De Telegraaf werd donderdag in Den Haag bevestigd.

Het betreft interimbestuurder Gerben Eggink, die in 2013 werd aangetrokken om een crisis bij ArtEZ te bezweren. De kunstenhogeschool met vestigingen in Arnhem, Zwolle en Enschede kampte met een reeks bestuurlijke problemen. De aan Boer & Croon verbonden Eggink moest orde op zaken stellen. Omdat hij als interimmer langer mocht blijven, liep zijn beloning op tot boven de WNT-norm die geldt voor de semipublieke sector. Die 'balkenendenorm' - voor dit jaar vastgesteld op 178 duizend euro - geldt naast het onderwijs ook voor bijvoorbeeld de zorg en de woningcorporaties.

De Onderwijsinspectie - die over de de financiën van de hogescholen waakt - gaf ArtEZ eerder de opdracht 154 duizend euro terug te betalen. Dat bedrag is naar beneden bijgesteld. Op last van minister Bussemaker (PvdA) moet Boer & Croon nu 26.184 euro betalen en Eggink zelf 58.279 euro.

Gelijkheidsbeginsel

Het adviesbureau gaat in beroep. Volgens Boer & Croon wordt met deze straf bepaald dat de kosten voor het leveren en begeleiden van een interimmer afgetrokken moeten worden van diens salaris. Dat betekent weer dat volgens de Inspectie zo'n ingehuurde tijdelijke manager minder mag verdienen dan iemand in vaste dienst, aldus het bureau in een schriftelijke verklaring. 'Dit kan niet de bedoeling zijn van de WNT en is strijdig met het gelijkheidsbeginsel.'

Het is niet de eerste zaak rond het begin 2013 ingezette offensief van het kabinet om de semipublieke topsalarissen aan banden te leggen. Twee jaar geleden probeerden bestuurders in de zorg onder de WNT uit te komen, omdat zij eigenlijk zouden werken voor private partijen. Ze verloren de zaak. Verder probeerden en proberen gemeenten met wisselend succes om salaris terug te eisen (of anders subsidie te korten) met een beroep op de WNT.

Bussemaker boekte twee jaar geleden wel succes met een 'moreel appel' op grootverdieners in onderwijs, cultuur en media. Negentien van de 26 aangeschreven bestuurders beloofden hun beloning vrijwillig te matigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden