Kabinet wil Airbnb meer ruimte geven

Minister Kamp van Economische Zaken wil ouderwetse wetten en regels aanpassen aan de digitale, 21ste eeuw, te beginnen met de regels rondom particuliere woningverhuur via apps zoals Airbnb en Wimdu.

Robert Giebels
De app van woningverhuursite Airbnb op een mobiele telefoon. Beeld afp
De app van woningverhuursite Airbnb op een mobiele telefoon.Beeld afp

In een gisteren verstuurde brief aan de Tweede Kamer benoemt Kamp verschillende markten waar wetten uit de 20ste eeuw de innovatie van nu belemmeren. Naast de particuliere woningverhuur aan toeristen en de taximarkt denkt hij daarbij ook aan zaken als big data, de zelfrijdende auto, postdiensten en insecten als diervoeding.

Het kabinet gaat het komend half jaar met wetgeving experimenteren om bedrijven te stimuleren die nieuwe producten en diensten willen ontwikkelen. Het doel van de experimenten is om een evenwicht te vinden tussen vernieuwing, publieke belangen, veiligheid en betrouwbaarheid. Tegelijk moeten bestaande marktpartijen, zoals taxichauffeurs die een dure vergunning hebben aangeschaft, niet de dupe worden van innovatieve regelgeving.

Ruimte geven

Kamp willigt hiermee een dringend verzoek in van de Tweede Kamer. Een grote meerderheid wil met aangepaste wetgeving ruimte geven aan initiatieven zoals Airbnb en taxidienst Uber.

'Het is zonder meer positief dat Kamp hiervan werk maakt', reageert D66-Kamerlid Verhoeven. 'En op de juiste gronden. Wetten aanpassen aan het digitale tijdperk maakt Nederland binnen Europa een aantrekkelijke trekpleister en thuishaven voor innovatieve bedrijven.'

Toch is Verhoeven niet helemaal tevreden. 'Met zijn brief heeft hij de door D66 opgegeven huiswerkopdracht gemaakt. Maar ik had op meer gehoopt. Op een offensief van alle departementen tegen alle wetten en regels die innovatie belemmeren. Ik vrees dat Kamp het bij deze lijst laat.'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

Goede banen leiden

Kamp (VVD) schrijft dat hij met minister Blok van Wonen (VVD) met 'verschillende belanghebbenden' gesprekken zal voeren 'hoe de opkomst van digitale platformen als Airbnb en Wimdu in goede banen kan worden geleid'. Kamp en Blok willen tegelijk vernieuwing mogelijk maken en 'uitwassen zoals overlast en ongewenste onderverhuur' tegengaan.

Nu is het voor verhuurders, huurders, gemeenten en beheerders onduidelijk hoe de regels in de praktijk moeten worden toegepast en dat remt mogelijk vernieuwende initiatieven op de woningmarkt, stelt Kamp.

Voorbeelden van terreinen waar de wet achterloopt op de praktijk

Taximarkt
Apps zoals Uber die vraag en aanbod van taxidiensten gemakkelijk bij elkaar brengen, veranderen de taximarkt. Taximeters en vergunningsbewijzen hoeven op den duur niet meer. Kamp wil ook laten experimenteren met deur-tot-deurreizen die voor het reguliere ov onrendabel zijn.

Geld verdienen met data
Internet leidt tot een gegevensexplosie: big data. De wet beschermt de privacy, maar is niet op big data ingesteld. Experts gaan de spanning tussen wet en het commercieel gebruik van data onderzoeken.

Zelfrijdende auto
Nederland wil vooroplopen met zelfrijdende personen- en vrachtvoertuigen. Kamp wil de wet laten 'meegroeien'. Bijvoorbeeld bij regels rondom de bouw van infrastructuur, rijvaardigheidseisen en aansprakelijkheid. En een gelijk speelveld voor beroepschauffeurs die immers rust moeten nemen.

Postdiensten
E-mail heeft de traditionele postmarkt overhoop gegooid. De traditionele posterijen zijn nauwelijks nog rendabel. Maar dat die bestaan, is wettelijk verplicht. Minder postkantoren en brievenbussen zijn de eerste stappen om de postdienst bij de tijd te brengen.

Insecten als diervoeding
Insecten vormen door hun hoge eiwitgehalte prima ingrediënten voor diervoeding. Maar voedselveiligheids- en dierenwelzijnsregels staan in de weg. Toelaten van insecten in diervoeders vergt aanpassing van Europese regels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden