Kabinet vreest nieuwe Brusselse naheffing van 200 miljoen

Het kabinet wacht nieuwe tegenvallers doordat het meer aan Brussel moet betalen dan begroot. Dat komt doordat de Nederlandse economie de afgelopen vier jaar groter blijkt te zijn geweest dan gedacht, zo wijzen nieuwe berekeningen van Centraal Bureau voor de Statistiek uit. De afdracht aan de Europese Unie is gerelateerd aan de omvang van de economie van elk EU-lid.

Minister van Financiën (en voorzitter van de Eurogroep) Jeroen Dijsselbloem.Beeld ap

Minister Dijsselbloem van Financiën houdt voor de jaren 2011 en 2012 rekening met het betalen van een naheffing van 200 miljoen euro. Naar verwachting zal daar bovenop ook over de jaren 2013 en 2014 nabetaald moeten worden. Hoeveel dat is, wordt over twee maanden duidelijk. Mogelijk moet Nederland ook meer aan ontwikkelingssamenwerking betalen, omdat ook die bijdrage is vastgelegd als een percentage van de, naar nu blijkt gegroeide, omvang van de economie.

In oktober vorig jaar kreeg Dijsselbloem ook al te horen dat er aan Brussel nabetaald moest worden, omdat de economie sinds 2002 te klein was ingeschat. Aanvankelijk verzette de bewindsman zich daartegen, aangespoord door een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar Dijsselbloem kon geen fout in de rekensommen ontdekken en betaalde de rekening van 642 miljoen euro uiteindelijk nog in 2014.

Of er over 2011 en 2012 daadwerkelijk 200 miljoen betaald moet worden, hangt af van de economische bijstellingen in andere EU-lidstaten. Het totale EU-budget verandert niet, alleen de verhouding van wat de 28 EU-landen bijdragen. Daardoor moet het ene EU-lid wat nabetalen en krijgt het andere wat terug.

624 miljoen

Wat gebeurde er bij de vorige naheffing ook alweer? En waarom moest die worden betaald? Lees hier de analyse.

'Te gek voor woorden'

Net als vorig jaar is de Tweede Kamer in alle staten door de onverwachte en nog onbekende EU-naheffing. De oppositie eist eerst uitleg van Dijsselbloem voordat hij een euro betaalt. 'Waarom worden de Nederlandse statistieken telkens naar boven bijgesteld en die van andere landen niet', wil CDA'er Omtzigt van de minister weten.

'Te gek voor woorden', oordeelt SP-Kamerlid Merkies. 'We gaan toch niet opnieuw meer betalen omdat wij met ons statistisch bureau het braafste jongetje in de klas zijn?' D66'er Koolmees en VVD'er Harbers vinden de herberekeningen van het bbp en de daarop volgende naheffingen chaotisch, rommelig en onhoudbaar. Ook PvdA'er Nijboer vindt dat in dat proces 'meer lijn moet komen'.

Zonnige kant

Dijsselbloem probeerde de zonnige kant van de nieuwe CBS-cijfers te benadrukken. 'Een hoger bruto nationaal inkomen is goed nieuws, want het inkomen dat we met elkaar verdienen is hoger dan eerder gedacht', zei hij tegen persbureau ANP. Keerzijde is dat we 'dit jaar rekening dienen te houden met een hogere EU-afdracht'.

Het CBS constateert nu een kleinere economische krimp over 2012 dan eerder berekend. In plaats van met 1,6 procent kromp de economie met 1,1 procent. Dit percentage slaat op het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle goederen en diensten die in Nederland worden geproduceerd.

Als daarbij het saldo van de geldstromen van en naar het buitenland worden opgeteld, spreekt het CBS van het bruto nationaal inkomen. Dat blijkt in 2011 en 2012 hoger, 1,8 en 1,5 procent. Het CBS en bankentoezichthouder DNB zeggen vooral de 'omvangrijke financiële stromen van en naar het buitenland van met name multinationale ondernemingen' dusdanig beter in beeld te hebben dat het bni-cijfer is verhoogd. Deze geldstromen zijn juist voor Nederland groot, omdat veel internationale bedrijven hun winst uit fiscale overwegingen via Nederlandse financiële holdings laten lopen. Dat gebeurt 'in toenemende mate' stelt het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden