Kabinet verplicht onderhoudsplan VvE

Vijf vragen over Slapende Verenigingen van Eigenaren Wooncomplexen die verpauperen door een gebrek aan onderhoud: het kabinet heeft er genoeg van. Onderhoud wordt een plicht.

Robert van der Noordaa
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Het kabinet wil 'slapende' Verenigingen van Eigenaren (VvE's) verplichten geld te reserveren voor onderhoud of een meerjarig plan voor onderhoud op te stellen. Het wetsvoorstel van de ministers Blok (Woningmarkt) en Van der Steur (Justitie) ligt bij de Tweede Kamer.

Huizenkopers die een appartement, een boven- of benedenwoning kopen, worden automatisch lid van een VvE. De VvE dient ervoor zorg te dragen dat de gezamenlijke of openbare zaken zoals het dak, de fundering en de gevel worden onderhouden. Dat gebeurt vaak niet, omdat ongeveer eenderde van de 122 duizend Nederlandse VvE's niet actief is oftewel 'slaapt'. Daardoor verpauperen nogal wat VvE-panden. Formeel zijn VvE's ook nu al verplicht hun wooncomplex te onderhouden, maar in de huidige wet is die verplichting minder duidelijk omschreven.

Wat is de aanleiding van de wetswijziging?

VvE's zijn vooral te vinden in de grote steden en dan met name in Amsterdam. Circa veertigduizend portiek- en galerijflats, beneden- en bovenwoningen worden niet of nauwelijks onderhouden. Ook sparen de bewoners niet voor grote, dure reparaties. Als er dan ineens een probleem met bijvoorbeeld een lift is, kunnen de bewoners met zeer hoge kosten te maken krijgen waarvoor ze geen geld opzij hebben gezet. Onder de nieuwe wet kan een VvE ook een lening aan gaan. De aanpassingen aan de wet zijn met name bedoeld om lakse VvE's tot actie aan te zetten.

Wat houdt de wetswijziging in?

De belangrijkste aanpassing is dat VvE's de verplichting krijgen een meerjarig onderhoudsplan op te stellen. Als ze dat niet doen, moeten ze jaarlijks minimaal 0,5 procent van de herbouwwaarde van hun pand in een onderhoudsfonds storten. De herbouwwaarde komt overeen met de geschatte kosten van complete herbouw van het pand, bijvoorbeeld als het tot de grond toe afbrandt. Als VvE-leden weigeren financieel bij te dragen aan het onderhoud, kan het VvE-bestuur de kantonrechter inschakelen. Ook die mogelijkheid is nieuw.

Zal de wetswijziging het verschil maken?

De situatie zal wel verbeteren, maar die verbeteringen zullen pas op de langere termijn zichtbaar worden, stelt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. Ook verwacht De la Porte dat door de nieuwe wet kopers zich beter zullen verdiepen in de VvE. Voorheen keken kopers vaak alleen naar de hoogte van de servicekosten. Bij VvE's waarvan de leden echt niets aan gezamenlijk onderhoud willen doen, zal de vernieuwde wet niets uithalen. De overheid doet namelijk niets aan handhaving. Volgens De la Porte heeft de wetgever er bewust voor gekozen geen 'VvE-politie' in te stellen. De overheid wil zich niet mengen in privaatrechtelijke zaken maar wil VvE's wel stimuleren.

Als achterstallig onderhoud veiligheidsproblemen oplevert, bijvoorbeeld omdat vallende gevelstenen voorbijgangers kunnen treffen, kan de gemeente overigens wel optreden. Dat recht is vastgelegd in de Woningwet.

Zal er voor actieve VvE's iets veranderen?

Voor VvE's die hun zaakjes prima op orde hebben zal er niets veranderen. Hoogstens kan een vereniging vanwege de wetswijziging alsnog besluiten een meerjarig onderhoudsplan op te stellen.

Wanneer gaat de wet in?

Het kabinet streeft ernaar de wetswijziging op 1 januari 2017 in werking te laten treden. Volgens De la Porte is de wet niet politiek gevoelig en zal de wijziging dus gemakkelijk beide Kamers passeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden