Kabinet verlengt regeling om topvrouwen te stimuleren

Het kabinet gaat vrouwen nog meer aanmoedigen om zitting te nemen in het bestuur of de raad van commissarissen van het Nederlandse bedrijfsleven. De regeling om besturen eind 2015 voor minstens 30 procent uit vrouwen te laten bestaan is vrijdag verlengd tot 2020.

CEO Carolyn McCall aan het woord tijdens de viering van het twintig jarig bestaan van luchtvaartmaatschappij easyJet. Beeld ANP
CEO Carolyn McCall aan het woord tijdens de viering van het twintig jarig bestaan van luchtvaartmaatschappij easyJet.Beeld ANP

Hoewel de verhouding tussen mannen en vrouwen in de top van het bedrijfsleven in de afgelopen periode wel is verbeterd ten opzichte van de situatie in 2012, doet deze volgens het kabinet nog geen recht aan het 'potentieel aan vrouwelijk talent'.

Eind 2014 voldeed slechts 14 procent van de besturen van bedrijven aan de eis, tegen iets meer dan 9 procent in 2009. Bijna 18 procent van de bedrijven had eind 2014 een raad van commissarissen die voor minstens 30 procent uit vrouwen bestond.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) meldde eerder al dat ze het bedrijfsleven nog een laatste kans wil geven en laat wettelijke maatregelen nu nog achterwege.

Lees ook

De volledige Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2015

Vrouwelijke commissarissen

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat vrouwen succesvol de bestuurlijke elite binnen hebben weten te dringen. Dat komt vooral door de opmars van vrouwelijke commissarissen. Jaarlijks stelt de Volkskrant een lijst van de 200 invloedrijkste Nederlanders samen. Dit jaar telde de Volkskrant Top 200 59 vrouwen, eentje meer dan in 2014 en zelfs dertig meer dan tien jaar geleden, bij de eerste lijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden