Kabinet schrapt fiscaal voordeel op groene stroom

Het kabinet maakt een einde aan het fiscale voordeel op groene stroom. De Consumentenbond en Greenpeace zijn fel tegen de maatregel...

ANP

Tot nu toe is stroom die is opgewekt door zonne- en windenergie vrijgesteld van ecotax. Voor consumenten verdwijnt de vrijstelling voor de helft. Dat betekent dat ze 3 eurocent per kilowattuur moeten gaan betalen.

Voor bedrijven verdwijnt de vrijstelling helemaal. De plannen om ecotax te gaan heffen op groene stroom waren overigens al in het regeerakkoord opgenomen.

Het kabinet heeft hiertoe besloten omdat 80 procent van de groene stroom in Nederland wordt geïmporteerd. Vooral buitenlandse bedrijven profiteren daardoor van de regeling.

Tegelijkertijd stagneert de productie van groene stroom in Nederland. Het kabinet wil het bouwen van groene stroominstallaties in Nederland met subsidies bevorderen.

Oppositiepartij PvdA reageerde vrijdag fel. PvdA-woordvoerder Crone laat in een reactie weten 'woedend' te zijn over het kabinetsplan. 'Het kan niet zo zijn dat milieuvriendelijk gedrag wordt gestraft en milieuonvriendelijk gedrag beloond.'

De Consumentenbond vindt dat het kabinet ongeoorloofd handelt met het besluit over groene stroom. 'Eerst worden ruim een miljoen huishoudens binnengehaald met aanbiedingen. Daarna moeten ze ineens extra betalen', kritiseerde een woordvoerder vrijdag. Hij verwacht dat consumenten minstens 100 euro per jaar duurder uit zijn.

Volgens de Consumentenbond waren in juli meer dan een miljoen huishoudens aangesloten op groene stroom, tegen 850.000 in april.

Milieuorganisatie Greenpeace is woedend over het kabinetsbesluit. 'Een zeer slechte maatregel. Dit zaagt de poten onder het hele energiebeleid vandaan', aldus een medewerkster van de organisatie op de VN-top in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden