Kabinet pakt varkenssector aan met reeks strenge regels

Het kabinet komt nog voor de zomervakantie met plannen om de varkenshouderij aan te pakken en grootschalige uitbraken van ziekten als varkenspest te voorkomen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Een nadere uitwerking van de regels is er nog niet, want de minister praat de komende weken met de varkenssector. Vanaf vandaag wordt wel het fokken van varkens verboden in een straal van tien kilometer rond Venhorst. Het kabinet heeft dat besloten omdat het nog steeds niet is gelukt de varkenspest in dit gebied te bestrijden.

Het fokverbod geldt voor kunstmatige en natuurlijke bevruchting. Varkenshouders moeten zeugen en beren gescheiden houden en mogen geen varkenssperma meer houden op de bedrijven. De maatregel betekent dat over vier maanden in het gebied geen biggen meer geboren mogen worden. De opkoopregeling voor biggen wordt dan stopgezet.

Het produktschap voor Vee, Vlees en Eieren wijst het beperkte fokverbod van de hand. Volgens het schap heeft de maatregel niets te maken met bestrijding van de varkenspest en is ze genomen omdat Van Aartsen niet voldoende destructiecapaciteit heeft. De Dierenbescherming daarentegen juicht de maatregel toe.

Eind mei waren 220 bedrijven besmet met varkenspest. Volgens Van Aartsen stijgt het aantal gemiddeld met 18 bedrijven per week, en moet er rekening mee worden gehouden dat de pest tot de jaarwisseling sporen blijft trekken. De minister meent desondanks dat zijn beleid van preventief ruimen, transportbeperkingen en nu ook fokverboden succes heeft.

De verspreiding van het virus buiten het eerste en het ergst getroffen gebied blijft vrijwel uit. Preventief ruimen boven de Waal is niet nodig.

Volgens voorzichtige schattingen van het ministerie heeft de varkenspest tot nu toe ruim 700 miljoen gulden gekost.

Ongeveer 590 miljoen gulden is besteed aan de opkoopregeling voor vee. Daarvan betaalt de Europese Unie 385 miljoen gulden.

De overheid heeft tot eind mei ruim anderhalf miljoen varkens opgekocht en vernietigd. Nog eens 180 duizend biggen wachten op een spuitje met dodelijk gif.

Sinds de regeling voor preventief ruimen van kracht werd, half april, zijn bij 205 bedrijven 195 duizend varkens uit voorzorg weggehaald. De minister wil de komende maanden doorgaan met preventief ruimen.

Het beperkte fokverbod gaat vandaag in. De minister vindt het veterinair niet verantwoord nog biggen te laten verwekken waarvan kan worden aangenomen dat ze ter wereld komen in een gebied 'waar nog steeds varkenspest en grote infectierisico's heersen'. Landbouw wil met het fokverbod bereiken dat de veestapel in het gebied verdunt. Hoe minder dicht de varkens op elkaar zitten, hoe kleiner de kans op verspreiding van het virus. Van Aartsen spreekt tegen dat een inseminatieverbod slecht zou zijn voor de vruchtbaarheid van de zeugen. Voor die stelling is geen wetenschappelijk bewijs voorhanden, zegt hij. De veehouders krijgen de schade van het fokverbod vergoed. Over de hoogte van de vergoeding (en de bijdrage van de Europese Unie daarin) wordt nog onderhandeld.

Het kabinet is nog steeds niet van plan over te gaan op grootschalig inenten van de varkensstapel. De risico's daarvan zijn te groot, schrijft Van Aartsen. Vlees van varkens die een serum ingespoten krijgen, mag niet op de Europese markt worden gebracht. Landbouw denkt dat export naar andere werelddelen op grote problemen stuit, omdat het vlees met een kruis wordt gemerkt. De minister: 'Het vlees kan vervolgens alleen op de nationale markt worden afgezet. Dit zal zeer problematisch zijn. Ik ga er dan ook van uit dat vrijwel al het vlees van gevaccineerde dieren uiteindelijk vernietigd moet worden.' Inenten in het centrumgebied van de pest betekent volgens Van Aartsen de dood van minstens 500 duizend zeugen extra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden