Kabinet overweegt private beveiliging koopvaardij toe te staan

Het kabinet gaat overwegen om gewapende private beveiligers toe te laten op koopvaardijschepen om deze te beschermen tegen piraterij. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis woensdag in de Tweede Kamer. Ze is bezig met een onderzoek naar wat 'mogelijk en wenselijk is'.

Jeroen Visser
Premier Mark Rutte (2eL) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (M) van Defensie op de brug van het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter. De twee bewindsleden bekeken hoe de marine de piraterij voor de kust bij Oost-Afrika bestrijdt. Beeld anp
Premier Mark Rutte (2eL) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (M) van Defensie op de brug van het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter. De twee bewindsleden bekeken hoe de marine de piraterij voor de kust bij Oost-Afrika bestrijdt.Beeld anp

'Het kabinet is van mening dat ze het standpunt inzake private beveiligers moet heroverwegen', aldus de minister. Als een van de weinige landen in Europa staat Nederland niet toe dat koopvaardijschepen tegen piraterij worden beveiligd door private organisaties. 'Het moment is nu genaderd' om te kijken of private beveiligers nodig zijn, omdat blijkt dat er 'grenzen zijn' aan de slagkracht en de flexibiliteit van de Nederlandse marine.

Sommige grote Nederlandse schepen worden nu beschermd door teams van de marine (vessel protection detachments of VPD's). Het instituut Clingendael oordeelde onlangs echter dat de VPD's te langzaam werken, te duur zijn en niet flexibel genoeg. Ruim 90 procent van de Nederlandse schepen vaart zonder militaire bescherming door risicogebieden.

Geweldsmonopolie
Het hoofdargument van de minister om private bescherming tegen te houden was tot nu dat zij het geweldsmonopolie bij de overheid wil houden. Nederland is binnenkort het enige land in Europa dat aan dit standpunt vasthoudt. België ratificeerde onlangs wetgeving waardoor private beveiliging wel mag, en Frankrijk en Duitsland zijn daar ook mee bezig.

Regeringspartij VVD juicht het onderzoek van Hennis toe. Voor Kamerlid Han ten Broeke zijn er 'geen principiële bezwaren' tegen de inzet van private beveiligers. Wel moeten er strenge voorwaarden worden gesteld. Coalitiegenoot PvdA zei bij monde van Kamerlid Sultan Günar-Gezer 'de ogen niet te willen sluiten' voor ontwikkelingen. 'Als we op een punt komen dat er geen rek meer is in de VPD's dan kunnen we de discussie beginnen over alternatieven.' De PVV is voorstander van de inzet van particuliere beveiligers. De minister beloofde de uitkomsten van het onderzoek snel naar de Kamer te sturen.

Premier Rutte en minister Hennis brachten zaterdag een bezoek aan het marineschip Hr. Ms. De Ruyter om te zien hoe de marine de piraterij voor de kust van Oost-Afrika bestrijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden