'Kabinet moet 3,5 miljard extra steken in natuur'

Het volgend kabinet zou 3,5 miljard gulden meer moeten uittrekken voor natuur. De verhouding tussen aanleg van wegen en bouw van woningen enerzijds en investeringen in natuur, recreatie en landbouw anderzijds is scheef....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dit vindt een coalitie van de provincies (IPO), de georganiseerde land- en tuinbouw (LTO-Nederland), de ANWB, de Stichting Natuur en Milieu en de Vereniging Natuurmonumenten. In een maandag gepresenteerd plan 'Groen op de kaart' hebben de organisaties nu al hun ideeën gepresenteerd, zodat daar bij de komende kabinetsformatie rekening mee gehouden kan worden.

Een fors deel van het geld (1,8 miljard) is bestemd voor reconstructie van de varkenshouderij en 700 miljoen voor aankopen van grond. Ook is extra geld nodig voor een meer aan de omgeving aangepaste landinrichting en waterbeheer.

Het groene poldermodel is volgens de organisaties met het huidige budget niet gemakkelijk uit te voeren, omdat de grondprijs enorm gestegen is. De grond rond steden is erg in trek. De organisaties vinden dat projectontwikkelaars natuur en landschap meteen in hun woningbouwplannen moeten meenemen, zodat huizen in een groene omgeving komen te staan. Bij de aanleg van dijken, stuwen en sluizen kan ook de natuurontwikkeling aan bod komen.

Al eerder kwamen de vijf organisaties samen in opstand, zij het in een laat stadium. Toen stelden ze een alternatieve route van de hogesnelheidslijn naar het zuiden voor. Dat plan stuitte op weerstand van het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden