Kabinet leent miljoenen aan academici

Het kabinet laat geen gras groeien over betere benutting van academische kennis. Later vandaag geeft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs acht beginnende bedrijfjes bij Nederlandse universiteiten een startlening van ieder een kwart miljoen euro, onder gunstige voorwaarden terug te betalen.

Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs Beeld anp
Sander Dekker, staatssecretaris van OnderwijsBeeld anp

Daarnaast krijgen dertig wetenschappers subsidies van maximaal 40 duizend euro om te onderzoeken of ook zij een bedrijf zouden kunnen opzetten rond hun onderzoek. De gekozen bedrijven houden zich onder meer bezig met recycling van afval van 3D-printing, vaccintoediening via pleisters, energieopwekking uit zonwering en antibacteriële eiwitten.

De leningen en subsidies worden beschikbaar gesteld door de ministeries van OCW en van Economische Zaken. Ze worden vanaf nu jaarlijks toegekend aan bedrijven die door wetenschapsorganisaties STW, NWO en ZonMW zijn geselecteerd. Voorwaarde is dat ze nauw aan Nederlandse universiteiten verbonden zijn.

Leenstelsel start-ups

De leningen zijn vooral bedoeld om ook externe financiers over de streep te trekken, aldus het ministerie van OCW. De acht gekozen bedrijven moeten volgens Dekker schoolvoorbeelden worden van de meerwaarde die toepassing aan wetenschappelijke kennis kan geven.

Onlangs legde het kabinet in zijn Wetenschapsvisie 2025 zware nadruk op de benutting van wetenschappelijke kennis, commercieel en maatschappelijk. 'Iedere wetenschapper moet zich afvragen wat hij of zij kan bijdragen', zei Dekker bij de presentatie in november.

De Rotterdamse hoogleraar innovatiemanagement Roy Thurik noemt het nieuwe leenstelsel voor start-ups vooral belangrijk omdat het laat zien dat wetenschap en ondernemerschap samen kunnen gaan. Het idee van een lening noemt hij wijs. 'Een subsidie geeft snel de indruk van picking loosers. Een lening is een betere aanbeveling.'

Achtmaal wetenschappelijk ondernemen

3DPPM (TU Eindhoven) bewerkt afval van 3D-printing tot nieuwe grondstof.
MyLife Technologies (Universiteit Twente) maakt vaccinpleisters met nanonaaldjes.
SolarSwing (Radboud Universiteit Nijmegen) ontwikkelt zonwering die ook stroom opwekt. LUMICKS (VU) bouwt apparaat om live dna te kunnen bekijken.
ARTpred (ErasmusMC) maakt urinetest voor ivf-behandelingen.
Nerdalize (Universiteit Groningen) haalt warmte uit computers.
Oncodrone (RadboudUMC) ontwikkelt uitzaaiingsremmers.
Madame Therapeutics (LUMC en AMC) levert synthetische antibacteriële eiwitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden