Nieuws/Updateklm

Kabinet is akkoord met KLM-plan, steunpakket van 3,4 miljard komt beschikbaar

Het kabinet heeft ingestemd met het herstructureringsplan dat de KLM heeft opgesteld om de komende jaren een verlaging in de kosten van 15 procent te realiseren. Daarmee kan de luchtvaartmaatschappij een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro tegemoet zien dat de overheid en banken beschikbaar hebben gesteld.

Beeld EPA

De ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben dat dinsdagavond aan de Tweede Kamer laten weten, nadat eerder op de dag ook de piloten akkoord waren gegaan met een langdurige loonsverlaging .

Een langere loonmatiging was een harde eis van Hoekstra om het tweede deel van het steunpakket beschikbaar te stellen. De pilotenvakbond VNV wilde in eerste instantie geen handtekening zetten onder de verklaring waarin ze toezegt vijf jaar lang loon in te leveren, maar ging uiteindelijk toch overstag, een dag later dan de FNV-bonden voor grond- en cabinepersoneel.

Daarmee stond KLM niets meer in de weg een beroep te doen op de rest van het steunpakket van 3,4 miljard euro, dat nodig is om de in turbulentie verkerende luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te loodsen.

Sterk verzet piloten

De KLM-piloten verzetten zich de afgelopen dagen sterk tegen een in hun ogen onrechtvaardige aanpassing van het akkoord. Begin oktober hadden ze naar hun idee getekend voor een loonmatiging van 20 procent tot 2022, als de huidige cao’s aflopen. Minister Hoekstra liet vorige week echter weten dat wat hem betreft de maatregel geldt tot alle staatssteun is terugbetaald. Dat is volgens afspraak in 2025, maar kan ook veel langer duren. 

Die onduidelijke deadline ging de vliegers te ver en ze weigerden met de voorwaarden in te stemmen. Volgens de piloten hebben de KLM-leiding en de bewindsman afspraken gemaakt die niet met hen zijn gedeeld. Zij vreesden bovendien dat KLM de coronacrisis zou gebruiken om hen financieel te kortwieken.  

Hoekstra hield voet bij stuk en weigerde op zijn beurt te onderhandelen met de VNV, omdat hij stelde zaken te hebben gedaan met KLM. De minister liet weten dat de broodnodige tweede hulptranche nu in gevaar was. 

Impasse

Door de impasse nam de druk op de piloten sterk toe; KLM-baas Pieter Elbers riep de bond afgelopen weekend op alsnog akkoord te gaan, omdat anders de toekomst van zijn concern in gevaar zou komen. Andere bonden waren inmiddels - zij het schoorvoetend - akkoord gegaan met verlenging. Dit versterkte het beeld dat de piloten met hun topsalarissen en goudgerande arbeidsvoorwaarden de luchtvaartreus willens en wetens in gevaar brachten. Zeker toen ook de FNV-bond voor het grond- en cabinepersoneel door de pomp ging, konden de piloten eigenlijk niet anders dan overstag gaan. Dat gebeurde dinsdag.

Topman Elbers toonde zich opgelucht. ‘Onze blik kan nu vooruit en naar buiten worden gericht’, verklaarde hij na bekendmaking van het nieuws.

Hoekstra stelde dinsdag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer, toen het VNV-besluit nog niet formeel genomen was -  dat KLM grootverbruiker is van de loonkostensubsidie die het kabinet sinds de corona-uitbraak heeft opgetuigd, en dat de maatschappij als enige ook nog eens een noodlening van ruim 3 miljard euro krijgt. ‘Ik denk dat de meeste horeca-ondernemers denken: doe mij ook zo’n pakket.’

De KLM-soap kent straks alleen nog maar verliezers
De rol die de KLM-top heeft gespeeld in deze kwestie roept vragen op.

Minister Hoekstra legt bom onder KLM-reddingsplan: personeel moet tot 2025 loon inleveren.

KLM houdt deze winter een tiende van de vloot aan de grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden