Kabinet houdt postmarkt op slot

Het kabinet gooit de Nederlandse postmarkt voorlopig niet open voor nieuwe toetreders. Dat heeft staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt....

De beurskoers van TNT, die door het besluit voorlopig weinig te duchten heeft van de nieuwe toetreders Sandd en DHL-dochter Selekt Mail, steeg meteen na bekendmaking van het kabinetsbesluit met meer dan 4 procent.

‘Een grof schandaal’, reageert commercieel directeur Mark Lander van Sandd op het kabinetsbesluit. ‘De overheid toont zich van haar minst betrouwbare kant en heeft alle zorgvuldigheid laten varen.’ VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vind het besluit eveneens ‘onbegrijpelijk’ en ‘schadelijk voor consumenten en bedrijven’ die nu te veel blijven betalen voor het versturen van lichte post.

Zijn partij dringt daarom aan op een spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens Aptroot verwordt het kabinet met dit besluit tot ‘het schoothondje van het oude staatsbedrijf’ TNT’.

De postmarkt had 1 januari van dit jaar al open moeten gaan. Maar vlak daarvoor trok Heemskerk aan de noodrem, omdat Duitsland het voormalige staatsbedrijf Deutsche Post zou beschermen tegen concurrentie met een hoog minimumloon en een gunstige btw-regeling. Daardoor zou onder meer het Nederlandse TNT minder kans maken op de Duitse markt. Als Nederland dan zelf wel de markt opengooit, zouden we een ‘gekke Henkie zijn in Europa, en dat willen we niet’, zei vicepremier Wouter Bos vrijdag na afloop van het kabinetsberaad.

Ook klaagden de vakbonden over de slechte arbeidsvoorwaarden voor postbodes bij Sandd en Selekt Mail. De nieuwe toetreders willen hun werknemers geen minimumloon betalen, maar een vaste vergoeding per bezorgde brief.

Maar volgens Sandd is wel degelijk voldaan aan de voorwaarden van Heemskerk. ‘Met de belangrijkste vakbonden is op 24 april een principe-akkoord gesloten over arbeidsvoorwaarden’, zegt Lander. TNT heeft in Duitsland bovendien een rechtszaak gewonnen waardoor het Duitse postbodes minder mag betalen dan het minimum dat de Duitse overheid instelde.

Volgens Heemskerk is van afstel geen sprake, maar een nieuwe datum waarop de markt geliberaliseerd moet worden wil hij niet noemen. Vanwege Europese afspraken moeten alle EU-lidstaten voor 1 januari 2011 hun markten hebben vrijgemaakt.

Sandd kan nog niet zeggen of het een schadeclaim zal indienen bij de overheid. ‘Wij zullen alle opties bekijken’, zegt commercieel directeur Lander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden