Kabinet geeft beetje inzicht in belastingafspraken met multinationals

Het kabinet is begonnen de mist op te klaren rond de belastingafspraken met multinationals, de zogeheten rulings. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën stuurde de Tweede Kamer hierover maandag een uitvoerige brief.

Gerard Reijn
De koffiebranderij van Starbucks betaalde in Nederland over drie boekjaren in totaal 1,2 miljoen euro belasting. De Europese Commissie rekende voor dat het iets tussen 6- en 24 miljoen euro had moeten zijn. Beeld anp
De koffiebranderij van Starbucks betaalde in Nederland over drie boekjaren in totaal 1,2 miljoen euro belasting. De Europese Commissie rekende voor dat het iets tussen 6- en 24 miljoen euro had moeten zijn.Beeld anp

In sommige gevallen kan de Tweede kamer inzage krijgen in concrete afspraken, schrijft Wiebes. Niet eerder werd het parlement zo uitvoerig ingelicht over deze altijd schimmige belastingpraktijk.

Het ministerie van Financiën kwam maandag, na een WOB-verzoek van de Volkskrant, met een gedetailleerde uitsplitsing naar soorten tax rulings. Het aantal is de laatste twee jaar iets gedaald, van 715 in piekjaar 2012 naar 632 vorig jaar. Het aantal gecompliceerde afspraken, die betrekking hebben op een aantal fiscale constructies tegelijk, stijgt al jaren sterk: van 176 in 2010 tot 282 vorig jaar.

De afspraken liggen al jaren zwaar onder vuur. De meeste landen hanteren een vorm van tax ruling, maar Nederland heeft op dit gebied een geduchte naam omdat het systeem zeer efficiënt werkt.

Vooral de Europese Commissie laat de laatste tijd geen gelegenheid meer voorbijgaan om kritiek te uiten. Europees president Van Rompuy stelde in 2013 dat belastingontduiking en -ontwijking de Europese schatkisten bij elkaar 1.000 miljard euro per jaar kosten.

Vorig jaar werd de druk verder verhoogd. De Europese Commissie richtte haar pijlen aanvankelijk op drie landen. Ze begon een onderzoek naar de belastingregelingen voor Starbucks in Nederland, Apple in Ierland en Fiat en Amazon in Luxemburg. Van de regelingen werd gehakt gemaakt.

Procedure

Zo betaalde de koffiebranderij van Starbucks in Nederland over drie boekjaren in totaal 1,2 miljoen euro belasting. De Europese Commissie rekende voor dat het iets tussen 6- en 24 miljoen euro had moeten zijn. De Commissie beschouwt dit als verboden staatssteun, en is een procedure begonnen om die steun te laten intrekken.

Toch vindt de Europese Commissie dat Nederland, afgezien van de zaak-Starbucks, zijn rulingpraktijk goed op orde heeft. Ook de Algemene Rekenkamer is er redelijk tevreden over.

Voor het kabinet is van belang dat de bedrijven zorgen voor banen in Nederland en de afspraken leiden tot zekerheid over de belastinginkomsten. Met zijn openheidsoffensief denkt Wiebes de weerstand tegen de geheimzinnig ogende rulings te verminderen.

Rulings

Maar of de Tweede Kamer vindt dat de brief van Wiebes voldoende openheid biedt, moet nog blijken. Jesse Klaver van GroenLinks is vooralsnog niet tevreden. 'Ik zie wel heel veel rook voor iets waarmee niets mis zou zijn. Als Wiebes echt openheid nastreeft, moet hij ons inzicht geven in de ruling voor Starbucks. The proof of the pudding is in the eating.'

Volgens Wiebes kosten de rulings de Nederlandse fiscus geen geld. In de afspraken wordt alleen de Nederlandse wet toegepast. Het oordeel zou volgens hem precies hetzelfde zijn als een onderneming achteraf gewoon zijn belastingaangifte zou doen. Maar de ruling-praktijk heeft één groot voordeel: ze voorkomt conflicten achteraf. En bespaart daarmee juridische en administratieve kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden