Kabinet denkt na over wettelijke bedenktijd bij overnames

Krijgen grote Nederlandse bedrijven wettelijk langdurig bedenktijd als ze worden belaagd door een buitenlandse partij? Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken hield dat idee eerst af, maar het kabinet denkt er nu met het onvriendelijke overnamegevecht om AkzoNobel in het achterhoofd toch over na. Dat zei Kamp woensdag na afloop van de ministerraad. Binnen een maand denkt het kabinet meer duidelijkheid te geven.

Minister Kamp (R) van Economische Zaken neemt de levering van biostoom aan Chemie Park Delfzijl officieel in bedrijf in februari 2017. Kees Jan Rameau (L) en Knut Schwalenberg van Akzo Nobel Beeld anp
Minister Kamp (R) van Economische Zaken neemt de levering van biostoom aan Chemie Park Delfzijl officieel in bedrijf in februari 2017. Kees Jan Rameau (L) en Knut Schwalenberg van Akzo NobelBeeld anp

Een verplichte bedenktijd, waarbij het belaagde bedrijf rustig op zoek kan naar alternatieven, is een idee van de invloedrijke oud-ING-baas Jan Hommen. Hoe lang zo'n afkoelingsperiode moet duren - genoemd zijn een half jaar, een jaar of zelfs drie jaar - liet de VVD-minister woensdag in het midden. Kamp benadrukt dat het aan bedrijven zelf is om hun bescherming op orde te hebben. Maar niet alle bedrijven hebben een constructie, zegt hij.

Kamp was een paar jaar geleden tot op het laatst niet in beeld toen de Mexicaanse miljardair Carlos Slim KPN probeerde over te nemen. De VVD-bewindsman is niet de enige die sinds de vijandige biedingen op Unilever en Akzo een draai heeft gemaakt. Een reeks 'old boys' die vroeger zelf volop overnam in het buitenland, pleit nu voor maatregelen. Zo noemde Jeroen van der Veer, ex-topman van Shell en president-commissaris van ING en Philips, vijandige overnames op het NOS Radio 1 Journaal 'de donkere zijde van het kapitalisme'.

Grote beleggers als pensioenfondsen zijn wel voor bedenktijd, maar een of anderhalf jaar betekent alleen maar langer onzekerheid, stelt hun belangenbehartiger Eumedion. Dat is fnuikend voor klanten, werknemers, toeleveranciers en aandeelhouders. Bovendien is een dermate lange bedenktijd in strijd met Europese regels. Die schrijven voor dat een bod 'tijdig' gedaan moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden