Kabinet blijft geld pompen in economie

Pas in 2011 beginnen de bezuinigingen...

den haag 2010 wordt het jaar van de economische wederopstanding na de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Centraal Planbureau denkt dat de economie volgend jaar met 1,5 procent zal groeien, en is daarmee tot dusver de meest optimistische van alle gezaghebbende instanties.

Maar het kabinet ziet in de nieuwste ramingen geen aanleiding het beleid te wijzigen. Minister Bos (Financiën) houdt vast aan de afspraken die in maart werden gemaakt: in 2009 en 2010 stopt het kabinet extra geld in de economie, vanaf 2011 wordt gesnoeid.

Volgens de PvdA-minister zou het ‘heel onverstandig’ zijn nu al te gaan bezuinigen. ‘Dan kan het herstel heel broos blijken te zijn en kan het helemaal in elkaar donderen. We moeten doorgaan met stimuleren totdat het motortje van de economie vanuit zichzelf hard genoeg loopt.’

Dat is wijs beleid, vindt CPB-directeur Coen Teulings. ‘Het is verstandig de afspraken na te komen.’ Hij wijst erop dat ook de jongste ramingen nog met heel veel onzekerheid zijn omgeven.

Ook de Kamerfracties van de PvdA en het CDA willen volgend jaar nog niet het mes in de overheidsuitgaven zetten. PvdA-Kamerlid Paul Tang sprak van een ‘kwetsbaar herstel’, dat gevaar loopt als de plannen nu worden omgegooid. CDA’er Frans de Nerée wil eerst zien of het herstel doorzet, voordat hij wil bezuinigen.

De roep om vaart te maken met het op orde brengen van de schatkist komt vooral uit liberale hoek. D66-leider Alexander Pechtold wijst erop dat de volgende generaties de rekening mogen betalen als de staatsschuld nog verder oploopt. Ook VVD-Kamerlid Frans Weekers is die mening toegedaan. Hij maakt zich zorgen over de torenhoge rente die de overheid betaalt over de opgelopen staatsschuld, en heeft weinig vertrouwen in de ‘boterzachte’ bezuinigingen vanaf 2011.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden