Kabinet blij met ontslagakkoord

Het kabinet is tevreden met het akkoord van de vakcentrale FNV en ondernemingsorganisatie VNO-NCW over het ontslagrecht. PvdA-vicepremier Wouter Bos is ronduit ‘blij’....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Donner heeft de vakbonden en ondernemingsorganisaties meteen uitgenodigd voor Najaarsoverleg. Hij sluit zich pas aan bij het ontslagakkoord als daarin ook afspraken over loonmatiging worden gemaakt. Dat wil de vakbeweging alleen als over extra werkgelegenheid een akkoord mogelijk is.

De kleinere vakbonden CNV en MHP wijzen het akkoord af. Ze waren er niet bij betrokken. Minister Bos ziet dit niet als een probleem. ‘Zij hebben zich wel vaker bij een akkoord tussen FNV en VNO-NCW aangesloten.’

Dinsdag werd bekend dat FNV en VNO-NCW een akkoord hebben gesloten om de voortslepende discussie over het ontslagrecht te sluiten. In die discussie stonden vakbeweging en ondernemers lijnrecht tegenover elkaar, net zoals PvdA en CDA. CDA en ondernemers willen het ontslagrecht hervormen, FNV en PvdA zien daar niets in. FNV en VNO-NCW doorbreken de patstelling nu door de ontslagvergoeding voor werknemers met een jaarsalaris van 75 duizend euro of hoger te beperken tot een jaarsalaris.

De christelijke vakcentrale CNV verwerpt het akkoord als ‘gouden deal’ voor werkgevers. ‘Zij krijgen loonmatiging, lastenverlichting en zij hoeven er niets voor terug te doen. Het is een deal waar werknemers niets mee opschieten’, vindt voorzitter René Paas. Overigens bezweren FNV en VNO-NCW dat het akkoord beperkt is tot het ontslagrecht, en dat nu gesprekken over loonmatiging en werk mogelijk zijn. Die kunnen in het Najaarsoverleg uitmonden in een breder akkoord.

De vakcentrale voor hoger personeel, MHP, is furieus over het akkoord dat haar achterban treft. ‘Het gaat uiteindelijk om de arbeidsparticipatie en om Nederland als kenniseconomie klaar te stomen voor de toekomst. Deze deal heeft voor dit hogere doel geen enkele toegevoegde waarde’, aldus MHP-voorzitter Richard Steenborg.

In de Tweede Kamer zijn de regeringspartijen CDA, ChristenUnie en PvdA positief over het akkoord.

Oppositiepartij SP is bijzonder tevreden dat de bestaande ontslagbescherming blijft bestaan. De VVD spreekt daarentegen van een ‘totaal fiasco’ en een ‘non-akkoord’. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï is het juist zaak om ingewikkelde en dure procedures bij ontslag te schrappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden