Kabinet bespreekt aanleg Tweede Maasvlakte

Het kabinet bespreekt volgende week in kleine kring de aanleg van nieuwe haventerreinen bij Rotterdam. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft een discussiestuk gemaakt, waarin een voorkeur wordt uitgesproken voor aanleg van de Tweede Maasvlakte waaraan bedrijven zouden moeten meebetalen....

De bouwmaatschappij Ballast Nedam, ING en het containerbedrijf ECT maakten eind vorig jaar een plan om een vierduizend hectare groot gebied in de Noordzee af te bakenen met een ringdijk. De overheid zou voor de aanleg en inrichting van deze Tweede Maasvlakte vijf miljard gulden moeten neertellen, het bedrijfsleven drie miljard.

Het kabinet moet in deze regeerperiode een beslissing nemen over uitbreiding van de Rotterdamse haven. In de discussienota van Netelenbos wordt ervan uitgegaan dat uitbreiding van de bestaande havengebieden onvoldoende soelaas biedt voor verdere groei. Uitwijken naar Terneuzen en Vlissingen lijkt evenmin haalbaar.

Maar over aanleg van de Tweede Maasvlakte bestaat in het kabinet nog geen overeenstemming, vanwege de aantasting van het milieu.

Hoe Netelenbos het particuliere bedrijfsleven wil betrekken bij de financiering van de nieuwe havens, is vooralsnog onduidelijk. Indertijd reageerde ze 'verheugd' op het plan van de drie bedrijven voor samenwerking.

Netelenbos zoekt ook voor de financiering van andere miljardenprojecten samenwerking met particuliere bedrijven, zoals voor de aanleg van de HSL-lijn en de Betuweroute.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden