Kabinet beperkt aansprakelijkheid DNB en AFM

DEN HAAG - Het kabinet beperkt de aansprakelijkheid van de toezichthouders in de financiële sector De Nederlandsche Bank en de AFM. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat vrijdag aan de Kamer geschreven.

Jan Kees de Jager Beeld anp
Jan Kees de JagerBeeld anp

In het nieuwe systeem is de toezichthouder niet aansprakelijk, tenzij er sprake is van opzet en grove schuld. De Nederlandse aansprakelijkheid wordt daarmee in lijn gebracht met de situatie in ons omringende landen. Die optie had ook de voorkeur van DNB en AFM.

Miljardenclaims
De aansprakelijkheid van de toezichthouders speelde een rol in de discussie rond bijvoorbeeld de verkoop van ABN Amro in 2008. Volgens deskundigen leidt de huidige vorm van aansprakelijkheid tot risicomijdend gedrag bij de toezichthouders; die zijn bang voor miljardenclaims. Rond de verkoop van ABN bijvoorbeeld dreigde de activistische aandeelhouder TCI met een claim van 10 miljard euro als DNB de verkoop zou blokkeren.

DNB-president Nout Wellink erkende later tegenover de commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis, dat de aansprakelijkheid voor DNB een probleem is. In de Kamer vroegen CDA, VVD en SP toen al om een beperking van de aansprakelijkheid, maar toenmalig minister Wouter Bos van Financiën vond dat niet nodig.

De Jager beperkt de aansprakelijkheid nu dus alsnog, op verzoek ook van de Tweede Kamer. De beperking geeft de toezichthouders vooral meer mogelijkheden voor openlijk kritisch toezicht waarbij de publiciteit niet geschuwd hoeft te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden