‘Kabelnet open voor rivalen’

De Tweede Kamer wil de kabelnetten openstellen voor concurrentie. De Kamer heeft op voorspraak van de PvdA en het CDA minister Wijn van Economische Zaken verzocht om dat wettelijk mogelijk te maken....

Van onze verslaggever

Naast het openstellen van de netwerken moet de koppelverkoop van toegang tot de kabel en een abonnement worden verboden, vindt de Kamer. Anders dan op het telefonienet mogen kabelbedrijven consumenten nog van hun netwerk weren als ze geen televisieabonnement nemen.

Op dit moment hebben kabelbedrijven als Casema en UPC een monopolie op hun eigen kabelnet. De Kamer wilde dat monopolie aan het einde van het vorige jaar al afbreken, maar liet zich overtuigen door de toenmalige minister Brinkhorst van Economische Zaken.

Brinkhorst voerde toen aan dat een wetswijziging om concurrentie op de kabelnetten toe te laten in strijd zou komen met Europese regelgeving. Ook zijn opvolger Wijn ziet dat probleem en heeft de motie van PvdA en CDA dan ook afgeraden. Wijn staat – net als Brinkhorst destijds – wel sympathiek tegenover meer marktwerking op de kabelnetten.

Het Kamerlid Van Dam van de PvdA wijst er op dat de Europese Telecomrichtlijn binnen afzienbare tijd gewijzigd zal worden. Hij vindt dit dan ook het goede moment om de marktwerking in de kabelsector aan de orde te stellen. De motie van CDA en PvdA moet volgens hem ook gezien worden als een aansporing voor Wijn om zich in Brussel sterk voor deze zaak te maken.

De Europese regelgeving is niet erg geschikt voor de Nederlandse situatie. Nederland is zeer dicht bekabeld en kent anders dan veel andere landen meerdere kabelaars.

Van Dam en zijn CDA-collega Hessels stellen dat het openstellen van de netwerken tot lagere prijzen en betere dienstverlening zal leiden. De prijzen van telefonie zijn in de afgelopen jaren spectaculair gedaald, nadat KPN werd verplicht zijn netwerk ook voor andere aanbieders toegankelijk te maken. Prijsvechters als Tele2 en Scarlet dwongen de voormalige monopolist tot prijsverlagingen. Televisiekijken via de kabel is in diezelfde periode alleen maar duurder geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden