Kaart een hogere schaal eens aan

Dilemma

Als 54-jarig administratief medewerker ondersteunt Lola de directeur van haar locatie. Ze heeft allerlei secretariële taken, zoals het inplannen van de agenda van de directeur en het notuleren van vergaderingen. Dat bevalt goed en de baas is zeer tevreden.

Toch lijkt er iets niet te kloppen. Lola wordt betaald als administratief medewerker, terwijl ze naar haar idee eerder secretariële taken doet. Die achtergrond heeft ze ook. Zou ze niet het salaris van een secretariaatsmedewerker moeten krijgen? Nu krijgt ze 1.588 euro bruto per maand bij een 29-urige werkweek. Is ze secretaresse, dan schuift ze een schaal omhoog. Kan Lola daarom vragen?

Advies

Vragen om te worden ingedeeld in een hogere salarisschaal kan natuurlijk altijd. Maar dan moet Lola wel realistisch zijn. Dat ze is opgeleid tot directiesecretaresse betekent niet dat haar werkgever haar ook in die schaal moet indelen. 'Al ben je twee keer doctorandus, het zal niet bepalend zijn voor de hoogte van je salaris', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. 'Bij het bepalen van een salaris wordt onder meer gekeken naar (zwaarte van) de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de functie, en interne en externe contacten.' En dus niet naar achtergrond.

Maar misschien is haar takenpakket de afgelopen jaren uitgebreid. Of passen haar werkzaamheden eigenlijk niet bij haar functie. Dan kan ze vragen om een passende functie, inclusief bijbehorende salarisverhoging. 'Gaat de werkgever daar niet op in, dan geeft de cao haar de mogelijkheid de zaak voor te leggen aan een externe geschillencommissie', zegt Jan Damen van CNV Onderwijs. 'Die zal in dit geval toetsen of de opgedragen werkzaamheden passen bij de functie van administratief medewerker.' Geeft de commissie Lola gelijk, dan moet haar werkgever de functie opnieuw beschrijven en waarderen. De kans bestaat dat ze dan in schaal 5 terechtkomt en bruto per maand zo'n 90 euro meer gaat verdienen, weet Damen.

Kan het salaris niet sowieso een tikje hoger? Als administratief medewerker zegt Lola te zijn ingedeeld in schaal 4. Dat klopt niet helemaal, denkt Maartje Elderhuis van adviesbureau Berenschot.

'Wat opvalt is dat de voorbeeldfunctie administratief medewerker is ingedeeld in schaal 5. Het is dus zaak na te gaan op welke punten uw functie wel en niet aansluit bij die van administratief medewerker, dan kunt u daarover het gesprek aan met uw werkgever.'

Dat mag ook wel weer eens. Een beoordelingsgesprek heeft Lola de afgelopen tijd niet gehad. En dat is de ideale gelegenheid om dit soort vraagstukken aan te kaarten.

Het uitgebreide advies lezen? Of is er ook iets mis met uw salaris? Ga naar intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden