Justitie getipt over rol Hakkelaar in beursfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de tip gekregen dat Johan V., alias de Hakkelaar, crimineel geld heeft ondergebracht bij een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Het OM heeft ook 'signalen' opgevangen dat de Heineken-ontvoerders Cor van H. en Willem H. zouden schuilen achter de coderekeningen die in de beurszaak zijn gevonden. Ook van die tip heeft justitie de betrouwbaarheid nog niet kunnen vaststellen.

Kort na de eerste arrestaties in de beursfraudezaak, op 24 oktober, ging al het gerucht dat de Hakkelaar crimineel geld zou hebben belegd via een van de hoofdverdachten. Dat gerucht blijkt gebaseerd op een tip die bij een van de Criminele Inlichtingendiensten (CID's) van de politie is binnengekomen. Volgens die tip zou Johan V. een deel van zijn drugsgeld hebben belegd bij Dirk de G. Dat zou zijn gebeurd via een tussenpersoon. De G., die al dertig jaar werkzaam is als vermogensbeheerder in Zwitserland, is een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak.

Bij ten minste drie effectenbanken van De G. liepen coderekeningen waarachter zwart geld verborgen zat. Van enkele houders van coderekeningen is de identiteit al achterhaald.

Tot nu toe is het onderzoeksteam er nog niet in geslaagd drugsgeld te vinden. Justitie is al jaren op zoek naar de vele tientallen miljoenen die de Hakkelaar met zijn drugshandel moet hebben verdiend. De tip dat Johan V. via een tussenpersoon bij Dirk de G. zijn geld heeft belegd, was binnengekomen tijdens het Kolibri-onderzoek. Dat is het onderzoek naar de Hakkelaar, dat dit voorjaar uitmondde in een veroordeling van Johan V. door de rechtbank in Amsterdam tot een gevangenisstraf van zes jaar.

De G. had tientallen jaren nauwe connecties met de eveneens aangehouden beurshandelaren Han V. en Adri S. Beide commissionairs worden onder meer verdacht van het meewerken aan witwastransacties en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Deze week werd zowel het voorarrest van Dirk de G. als van oud-directeur Han V. van Leemhuis & Van Loon met dertig dagen verlengd.

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren twee andere oud-directeuren van Leemhuis & Van Loon, Hans L. en Peter van L., vrijgelaten. De directeuren werden afgelopen maandag aangehouden en zijn de afgelopen dagen verhoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden