Justitie Duitsland: offertes Imtech leken goedkoop, maar waren te duur

De Duitse justitie zit technisch dienstverlener Imtech voor nog meer zaken op de hielen. Er dreigen torenhoge boetes als de beschuldigingen kloppen.

Beeld ANP

Justitie zat toch al achter Imtech aan?

Dat klopt. Imtech wordt sinds 2013 door fraude geplaagd en duikt sinds enige tijd in diverse justitiële onderzoeken op in Duitsland. Toch lijken de problemen nu groter dan ooit. Justitie ziet nu een veel sterker verband tussen op zichzelf staande malversaties van Imtech en concurrerende bedrijven. Opvallend daarbij: Imtech deed een in november uitgelekte mededingingskwestie, rond een opdracht in de Groningse Eemshaven, na intern onderzoek juist af als niet ter zake doende. Veel te voorbarig, zegt justitie. De bewuste opdracht van energiebedrijf Essent (onderdeel van het Duitse RWE) bracht juist een en ander aan het rollen. Deze en andere opdrachten van Imtech zouden onderdeel zijn van een omvangrijk Duits kartelnetwerk, waar Imtech jarenlang profijt van had.

Is justitie zo zeker van zijn zaak?

De officier van justitie in München claimt harde bewijzen te hebben. Daarom zijn op zo'n vijftig plaatsen en bij tientallen bedrijven, waaronder op de kantoren van Imtech in Berlijn en Hamburg, eind januari invallen gedaan en computerbestanden en administratie in beslag genomen voor onderzoek. Ook zit de Duitse kartelwaakhond achter de bedrijven aan.

Volgens de onderzoekers was het steekspel van Imtech en co. even simpel als effectief. De technisch dienstverlener sprak bij grote aanbestedingen met zijn concurrenten af de prijzen flink op te drijven. De klant dacht aan Imtech de goedkoopste te hebben, maar betaalde in werkelijkheid veel te veel. Het bedrijf beloonde vervolgens zijn concurrenten door op zijn beurt af en toe hetzelfde voor hen te doen. Ook zouden de bedrijven zaken onderling hebben verrekend via valse facturen. Imtech haalde volgens justitie in 2009 bijvoorbeeld een project van 32 miljoen euro binnen van Audi. Dat lukte alleen doordat concurrenten, waaronder het bedrijf Cofeley, tegen een te hoge prijs inschreven. Als tegenprestatie stuurde Cofeley een factuur van 421.255 euro voor werkzaamheden als onderaannemer in de Eemshaven. Volgens justitie is dat werk nooit uitgevoerd en was de factuur een slimme verrekening voor de Audi-opdracht. Het is volgens de onderzoekers slechts een van de vele voorbeelden die ze nu onderzoeken.

Duitse justitie: Imtech spil in kartelnetwerk

Nog geen week nadat Imtech van omkoping op de luchthaven van Berlijn verdacht wordt, valt de naam van de technische dienstverlener opnieuw in een Duits justitieel onderzoek. De officier van justitie in München verdenkt de technisch dienstverlener de spil te zijn in een Duits kartelnetwerk. Door illegale afspraken, valse facturen en omkoping zou Imtech tientallen miljoenen extra hebben verdiend gedurende de jaren 2007 en 2013. Daarmee zouden klanten, waaronder de Duitse energiegiganten Eon, RWE en diens Nederlandse dochter Essent zijn benadeeld. Ook hebben autofabrikant Audi en de machinemaker Hitachi mogelijk te hoge prijzen betaald aan Imtech. Het bedrijf bevestigt mee te werken aan het nieuwe onderzoek, na berichten in de Duitse zakenkrant Handelsblatt en De Telegraaf dinsdag. De kranten baseren zich onder meer op een doorzoekingsbevel van 23 januari, eveneens ingezien door de Volkskrant.Imtech concludeerde in januari zelf dat er geen sprake was van prijsafspraken in Duitsland.Justitie onderzoekt een twintigtal projecten, waarbij in veertien gevallen Imtech een rol zou hebben gespeeld. In totaal bestaat het netwerk uit tien bedrijven en maakt Imtech onderdeel uit van een kopgroep.

Is het lek dan boven?

Het onderzoek begint pas. De kans is zeker aanwezig dat er nog meer affaires aan het licht komen. Imtech wil graag het verleden achter zich laten en heeft al 70 procent van zijn managers in Duitsland vervangen. Ook nu wijst het bedrijf er weer op dat alle misstanden zijn begaan onder de oude leiding in Duitsland. Het zou voor een deel gaan om ontslagen managers die ook in eerdere zaken opdoken, zoals de fraude rond een Pools pretpark en de vorige week bekend geworden mogelijke omkoping rond de luchthaven van Berlijn. Imtech heeft eerder al aangifte gedaan in de Poolse zaak en de mannen de laan uitgestuurd. Maar: in het doorzoekingsbevel van 23 januari, op basis waarvan justitie de invallen deed, duiken ook twee namen op van Duitse managers die volgens justitie wel degelijk nog op de loonlijst staan. Zij lijken aan de aandacht van Imtech te zijn ontglipt.

Moet Imtech bang zijn voor reperscussies?

Ja. Als blijkt dat Imtech inderdaad valsheid in geschrifte heeft gepleegd kan de Duitse justitie het Nederlandse bedrijf strafrechtelijke boetes opleggen, zegt karteladvocaat Kees van Dijk. Als ook de kartelwaakhond aantoont dat er sprake is van een kartel dan hangt Imtech volgens hem mogelijk een boete boven het hoofd van 10 procent van de totale omzet. Ook houdt de belangenbehartiger voor beleggers, de VEB, de zaak in de gaten. Vorig jaar haalde Imtech 600 miljoen euro vers kapitaal op bij beleggers onder het voorwendsel dat alle lijken uit de kast waren. Beleggers hebben dinsdag hun aandelen opnieuw met bijna 10 procent zien dalen door de berichten. De VEB overweegt om actie te ondernemen. Nog erger: Imtech kan bij veroordeling op een zwarte lijst komen in Duitsland en zo heel veel klanten kwijtraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden