Nieuws

Justitie: ABN Amro wist mogelijk dat geldstromen een misdadige bron hadden

Het Openbaar Ministerie breidt het strafrechtelijk onderzoek tegen ABN Amro uit: Justitie verdenkt de bank nu ook van ‘schuldwitwassen’.

Jonathan Witteman
null Beeld Bloomberg via Getty Images
Beeld Bloomberg via Getty Images

Het OM had ABN Amro al op de korrel om zijn lakse controles op crimineel geld, maar heeft daar nu het ernstigere verwijt aan toegevoegd dat de semi-staatsbank mogelijk wist dat geldstromen een misdadige bron hadden, maar daar niets of te weinig tegen deed. Dit vergrijp zou kunnen leiden tot vervolging van (ex-)directieleden.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de uitbreiding van het strafrechtelijk onderzoek tegen ABN Amro na berichtgeving in De Telegraaf. In zijn vorige week gepubliceerde jaarverslag schreef de bank, voor 56 procent in handen van de belastingbetaler, op bladzijde 284 al dat het onderzoek van Justitie zich inmiddels ook uitstrekt tot het zogeheten schuldwitwassen.

Het OM wil lopende het onderzoek niet meer informatie prijsgeven, maar De Telegraaf schrijft op basis van ingewijden dat de nieuwste verdenking te maken heeft met het schandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, bekend van Netflix-serie O Mecanismo. Via Nederlandse vennootschappen met ABN Amro-rekeningen zou Odebrecht ruim 100 miljoen euro smeergeld hebben betaald aan Zuid-Amerikaanse politici en ambtenaren, aldus De Telegraaf.

Tot nu toe ging het in 2019 geopende onderzoek van het OM over de vraag of ABN Amro de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) had overtreden. Zo zou de vorige week nog uit de AEX gedegradeerde bank tal van ongebruikelijke betalingen van haar 5 miljoen particuliere klanten niet of niet op tijd hebben gemeld. Ook zouden mogelijk criminele klanten onvoldoende tegen het licht zijn gehouden. Dit kwam ABN Amro anderhalf jaar geleden al op een schrobbering van toezichthouder De Nederlandsche Bank te staan, waarna ABN Amro 114 miljoen euro uittrok om zijn anti-witwascontroles op orde te krijgen.

Bij het zwaardere vergrijp ‘schuldwitwassen’ hangt verdachten tot wel twee jaar gevangenisstraf boven het hoofd, of een boete tot 87 duizend euro. Het OM moet daarvoor kunnen aantonen dat (oud-)directieleden van ABN Amro ‘redelijkerwijs’ hadden moeten vermoeden dat geldstromen afkomstig waren ‘uit enig misdrijf’, zoals het staat in artikel 420quater van het Wetboek van Strafrecht.

Het FD schreef onlangs al dat het OM nader onderzoek gaat doen naar de rol van ex-ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn collega-bestuurders in de nalatige controle op witwassen. Het zwaartepunt van ABN Amro’s falen zou liggen in de periode 2013-2018, grotendeels tijdens het bewind van viervoudig minister van Financiën Gerrit Zalm, die van 2009 tot 2017 aan het roer stond bij de bank.

In december bepaalde het gerechtshof in Den Haag al dat oud-ING-topman Ralph Hamers strafrechtelijk moet worden vervolgd voor het falende toezicht op witwassen van de bank. In 2018 schikte ING nog voor 775 miljoen euro wegens ‘ernstige nalatigheid’ in het tegengaan van witwaspraktijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden