Jumbo en Coop nemen samen supermarktketen Emté over - Jumbo opent jacht op Albert Heijn

Supermarktketens Jumbo en Coop nemen samen branchegenoot Emté over. Van de 130 Emté-supermarkten gaat tweederde verder onder de vlag van Jumbo, terwijl Coop de controle krijgt over eenderde van de winkels. Dat maakt groothandel Sligro, de eigenaar van Emté, vandaag bekend.

Dion Mebius
Een medewerker van supermarkt Emte. De supermarktketen is overgenomen door Jumbo en Coop. Beeld anp
Een medewerker van supermarkt Emte. De supermarktketen is overgenomen door Jumbo en Coop.Beeld anp

Met de overname, die naast de supermarktvestigingen onder meer distributiecentra en een vleesverwerkingsfabriek omvat, is in totaal 410 miljoen euro gemoeid. Als onderdeel van de deal wordt Sligro leverancier van horecaketen La Place, dat eigendom is van Jumbo.

Goedgekeurd

Alle Emté-medewerkers verhuizen mee naar respectievelijk Jumbo en Coop, schrijft Sligro. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door toezichthouder ACM. De partijen hopen de deal in de loop van 2018 af te ronden.

Sligo zette Emté afgelopen januari in de etalage. Volgens directeur Koen Slippens lukte het Emté niet meer om de strijd aan te gaan met veel grotere supermarktketens als Albert Heijn (953 winkels) en Jumbo (voor de overname van de Emté-vestigingen 584 winkels).

Tekst gaat door onder de grafiek.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Alternatieven

In juli 2017 waren er al geruchten dat Jumbo en Coop 300 miljoen euro overhadden voor Emté. Sligro ging destijds niet op die namen in, maar bevestigde wel dat er een bod op de voornamelijk in Oost- en Zuid-Nederland opererende supermarktketen was uitgebracht. Een verkoop was toen echter nog niet 'opportuun', stelde Slippens.

Nu, ruim een half jaar en meer dan 100 miljoen euro verder, acht Sligro de tijd wél rijp voor een deal. 'We hebben de tijd genomen om zorgvuldig de alternatieven te onderzoeken, met oog en respect voor alle betrokkenen', zegt Slippens in een verklaring.

'Wij zijn ervan overtuigd dat we met de keuze voor het voorstel van Jumbo en Coop recht doen aan de belangen van onze medewerkers, franchiseondernemers, klanten, partners en leveranciers en bovendien de meeste waarde creëren voor onze aandeelhouders.' Sligro profiteert bovendien sterk van het La Place-contract, aldus Slippens.

Geweldige stap

Met het overnemen van de Emté-winkels opent Jumbo de jacht op Albert Heijn, sinds jaar en dag de grootste Nederlandse supermarktketen. Jumbo groeide de laatste tien jaar explosief: in 2009 nam het Veghelse bedrijf Super de Boer over, in 2011 volgde C1000. Met het kopen van de Emté-vestigingen slinkt het verschil tussen Jumbo en Albert Heijn verder naar driehonderd winkels.

'De beoogde overname van een groot deel van Emté is opnieuw een geweldige stap in de ontwikkeling van ons familiebedrijf', zegt directeur Frits van Eerd van Jumbo. 'Deze uitbreiding sluit ook erg goed aan bij onze groeiambities.'

Interview met Frits van Eerd, directeur Jumbo
Hij wil zijn supermarktketen de grootste van Nederland maken. En dan de grens over. Maar zichzelf op de borst kloppen, wil hij niet. 'De directeur is er om de winkels te ondersteunen, niet andersom.'

Jumbo en Coop kopen supermarktketen Emté
Supermarktketen Emté komt in handen van zijn branchegenoten Jumbo en Coop: de twee partijen betalen daarvoor in totaal 410 miljoen euro aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro. Zij aasden al langer op de 132 filialen van Emté, want wie nog wil uitbreiden in de supermarktbranche, kan dat alleen doen door concurrenten over te nemen. Lees hier het verhaal dat we vorig jaar schreven toen de overname nog in de lucht hing.

Sommige producten bij Jumbo en Hoogvliet duurder buiten de Randstad - maar is dat raar?
De Consumentenbond signaleerde dinsdag dat supermarktketens Jumbo en Hoogvliet niet in al hun filialen dezelfde prijzen hanteren. In Jumbo-vestigingen in Groningen, Friesland en Limburg zijn dezelfde producten soms duurder dan in filialen in de Randstad.

Een Emté-winkel in Nieuwegein. De supermarkt heeft een luxueus concept met een 'vers-eiland' in de zaak. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een Emté-winkel in Nieuwegein. De supermarkt heeft een luxueus concept met een 'vers-eiland' in de zaak.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden