NieuwsRechtszaak sligro

Jumbo en Coop eisen 83 miljoen euro van concurrent Sligro

Jumbo en Coop zeggen te zijn misleid toen zij supermarktketen Emté kochten van Sligro, in 2018. Emté zou er veel slechter voor hebben gestaan dan Sligro deed voorkomen.

De Jumbo kocht samen met de Coop Emté-filialen op, maar is nu ontevreden.Beeld Simon Lenskens

De claim hing al langer in de lucht. In februari bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat Jumbo en Coop onder ede getuigen mogen horen ter voorbereiding op een eventuele bodemprocedure. Vrijdag viel de dagvaarding voor zo’n procedure in de bus bij Sligro, een Veghelse horecagroothandel waarvan het hoofdkantoor op steenworp afstand ligt van het eveneens Veghelse bedrijf Jumbo.

In 2018 kochten Jumbo en Coop tijdens een eenmalige samenwerking 130 filialen van de supermarktketen Emté over van Sligro, toen eigenaar van de Emté-formule. Daarvan gingen er 70 naar Jumbo en 45 naar Coop, die ze ombouwden tot eigen winkels. De overige 15 werden doorverkocht of gesloten. Samen betaalden Jumbo en Coop 410 miljoen euro voor de aankoop. 

Te rooskleurig

Direct na de aankoop bleek volgens de twee bedrijven dat Sligro de financiële situatie van Emté te rooskleurig had voorgesteld. De brutomarge (winst vóór aftrek van belastingen en afschrijvingen, een van de belangrijkste maatstaven voor de financiële gezondheid van een onderneming) kelderde toen Jumbo en Coop het roer overnamen. 

Volgens hen omdat er binnen Emté kostenposten bleken te zijn waar Sligro vooraf niet eerlijk over was. Jumbo en Coop vinden dat ze door misleiding te veel hebben betaald voor Emté en willen 83 miljoen euro ter compensatie.

Sligro, dat wegens haar notering aan de Amsterdamse beurs een transparante boekhouding moet bijhouden, ontkent in alle toonaarden. Volgens de horecagroothandel is de aanklacht van Jumbo en Coop een poging om inzage te verkrijgen in concurrentiegevoelige bedrijfsinformatie van Sligro, namelijk diens financiële afspraken met leveranciers. 

‘Wij staan voor de cijfers die we altijd hebben gepresenteerd; wij hebben die niet opgepoetst’, zei financieel directeur Rob van der Sluijs van Sligro Food Group eerder tegen Het Financieele Dagblad. ‘Ik denk dat Jumbo en Coop geen enkele kans hebben.’

Doorbutsen en elke week een nieuwe winkel: hoe Jumbo het land verovert

Vorig jaar opende Jumbo de eerste winkels in België, onlangs nam het bedrijf zeventien grote binnenstedelijke panden over van Hema en vijf stuks van Marqt. Jumbo heeft nu ruim 21 procent van de supermarktbranche in handen. Hoe lang kan Jumbo deze sprint volhouden?

JUMBO-TOPMAN FRITS VAN EERD: ‘HET LIEFST HAD IK OOK NOG HEEL HEMA GEKOCHT’

Gewoon doen en niet alles van tevoren kapot analyseren, is het devies van Frits van Eerd. In gesprek met de Volkskrant legt de Jumbo-ceo uit hoe zijn bedrijf een van de snelst groeiende en grootste werkgevers van Nederland werd. ‘De marges in de supermarktbranche zijn zo klein dat het een fluitje van een cent is om alles kapot te rekenen. Ik bedenk liever hoe het wél kan werken.’

SAMENWERKING JUMBO EN HEMA VOEDT VREES VOOR (OF HOOP OP) NIEUWE SUPERMARKTOORLOG

Voor Jumbo, een familiebedrijf uit het Brabantse Veghel, is de aankoop van een trits binnenstedelijke voormalige Hema-panden een slimme manier om hapjes te nemen uit traditioneel Albert Heijn-gebied. ‘Albert Heijn is sterk aanwezig in de Randstad, maar voelt de druk van zowel Jumbo als van prijsvechters’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden