Juist nu zijn de talenten van vrouwen hard nodig

Mannelijke ik-gerichtheid, hebberigheid en on-ethisch handelen resulteerden in de economische crisis. Bij gebrek aan vrouwelijk tegenwicht is de mannelijke pool te ver doorgeschoten....

Vrouwen zijn meer op harmonie en verbinding gericht, op maatschappelijk belang en lange termijn. Zij houden duurzaamheid op de agenda. Een andere vrouwelijke kwaliteit is delen wat er is. In tijden van schaarste belangrijk om de economie draaiende te houden.

Vrouwen zijn goed in puinruimen en bewegen goed mee met het onverwachte. Iets waar moederschap hen extra in traint. Deze combinatie van daden op korte en visie op lange termijn maakt vrouwelijk leiderschap gewenst. Niet dat alle vrouwen een leidinggevende functie moeten krijgen. Leiderschap is verantwoording nemen voor wat je van nature gegeven is en dat inzetten in je werk.

Op een recente internationale conferentie in India over vrouwelijk leiderschap bevestigde de Noorse econome Katherine Aspaas de toegevoegde waarde van vrouwelijke kwaliteiten. Van oudsher worden economische waarden belangrijker gevonden dan sociale. Aspaas ziet de crisis als een kans deze hiërarchie om te draaien. Zij beschrijft economie vanuit sociale issues: wat is de invloed van het onderwijssysteem of de kinderopvang op de economie. Mannelijke waarden van winst en concurrentie worden bezien vanuit vrouwelijke waarden van harmonie en verbinding. Dat maakt softe issues relevant.

De arbeidsparticipatie van vrouwen heeft een positieve invloed op de economie en levensstandaard, en het opleidingsniveau van kinderen. Bovendien zijn talenten van vrouwen, zoals sociale intelligentie en communicatieve vaardigheden, hard nodig in een concurrerende internationale economie, waarin een goede dienstverlening het verschil maakt. Vrouwen hebben echt oog voor de klant.

En voor mannen die zich hierdoor bedreigd voelen: het Amerikaanse onderzoeksbureau Catalyst concludeerde uit een onderzoek onder 500 beursgenoteerde bedrijven dat bedrijven waarvan de top voor eenderde uit vrouwen bestaat, de beste omzet maken. De oproep is: zie elkaars talenten als aanvulling op elkaars tekortkomingen. Ieder heeft zijn eigen belangrijke rol in het geheel. The King rules, the Queen knows.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden