WINNAAR & VERLIEZER

JPMorgan Chase knalt uit de crisis, Credit Suisse zit nog middenin de pijn

Koen Haegens
Jamie Dimon. Beeld Reuters
Jamie Dimon.Beeld Reuters

Winnaar: Jamie Dimon (JPMorgan Chase)
Vliegensvlug uit de startblokken

Na de kredietcrisis namen de Amerikaanse banken direct hun verlies. De Europese concurrentie bleef eindeloos doormodderen. Nu komen de grote jongens van Wall Street, met dank aan het doortastende vaccinatieprogramma en een ambitieuze president, opnieuw als eerste uit de startblokken. Deze week presenteerde de ene na de andere bank recordwinsten. Alsof er nooit een coronacrisis is geweest.

JPMorgan Chase verdiende in de eerste drie maanden van 2021 omgerekend maar liefst 12 miljard euro. Dat is het vijfvoudige van een jaar terug. De consumentenmarkt viel tegen, maar dankzij de gekte op de beurzen verdient de bank grif aan het begeleiden van bijvoorbeeld beursgangen en obligatie-uitgiften. Wat ook helpt: JPMorgan haalt 5,2 miljard dollar uit de stroppenpot. Dankzij het snelle economische herstel is zo’n grote buffer niet langer nodig.

Wie niet gebukt gaat onder dagelijkse crisiszorgen, kan zich weidse vergezichten permitteren. Dus oreert Jamie Dimon, de nestor onder de Amerikaanse bankiers, er lustig op los. ‘De staatsman-CEO’, noemt The Economist dit fenomeen ietwat bezorgd. Dimons laatste aandeelhoudersbrief leest inderdaad als een partijprogramma. Inclusief hoofdstukken over ‘de bedrijfsburger’ en ‘Amerikaans exceptionalisme, concurrentiekracht en leiderschap’.

Typerend voor de nieuwe machtsverhoudingen is dat het woord ‘China’ 59 keer voorbij komt. Europa wordt door Dimon slechts zes keer genoemd – en dan enkel in het kader van de Brexit-soap.

Urs Rohner. Beeld Getty Images
Urs Rohner.Beeld Getty Images

Verliezer: Urs Rohner (Credit Suisse)
Struikelend naar de finish

Een jaar geleden overleefde hij nog een bedrijfsspionage-affaire die niet zou misstaan in een Hollywoodthriller. Eind deze maand neemt de machtige president-commissaris Urs Rohner afscheid van Credit Suisse. Veel applaus zal de 61-jarige Zwitserse advocaat, tevens oud-hordenloper, niet krijgen. Een belangrijke aandeelhouder van de megabank eist zelfs dat hij geen rode cent meer ontvangt.

Credit Suisse behoort binnen de financiële wereld namelijk tot de absolute coronaverliezers. Eerst was er het faillissement van Greensill. De Britse financier groeide de afgelopen jaren stormachtig. Dat werd mede mogelijk gemaakt door de klanten van Credit Suisse, aan wie Greensill achteraf bezien dubieuze leningen doorverkocht. Vervolgens viel ook nog het investeringsfonds Archegos Capital Management om. De Amerikanen hadden te grote risico’s genomen op de beurs. Tussenpersoon bij die transacties was in veel gevallen Credit Suisse. Diverse toplieden hebben hierom het veld geruimd.

Wat betreft Greensill wordt gesproken van 2,3 miljard dollar aan problematische leningen. Dat had minder kunnen zijn. Donderdag meldde The Wall Street Journal dat de 440 miljoen dollar die een grote Greensill-aandeelhouder eind vorig jaar uittrok ten behoeve van gedupeerde Credit Suisse-investeerders, elders is verbrast. Op het hoofdkwartier in Zürich weet Urs Rohner inmiddels dat een crisis ook nog gewoon ouderwets pijn kan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden