JP Morgan schikt met Enron: 350 miljoen

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase betaalt het geïmplodeerde energiebedrijf Enron 350 miljoen dollar. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De bank zegt te hopen met deze schikking het hoofdstuk-Enron te kunnen afsluiten....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

In juni ging JP Morgan akkoord met de betaling van 2,2 miljard dollaraan getroffen beleggers. Dat was een schikking in proces van een groepaandeelhouders, die alles verloren had toen Enron failliet ging.

De overeenkomst van gisteren is onderdeel van een veelomvattende zaakdie Enron tegen tien banken begon. Volgens de beheerders van de restantenvan Enron, de onderneming die in 2001 instortte nadat een gigantischefraude was onthuld, boden de banken actief hulp bij het bedrog. Ze haddende fraude kunnen voorkomen, beweert Enron in de aanklacht.

In de zogenoemde megaclaims-zaak is ook de Canadese TorontoDominion Bank een aansprakelijke partij. Die bank trof dinsdag eveneens eenschikking en zal Enron zeventig miljoen dollar betalen. Een andere bank dieveel verliest aan Enron is de Canadian Imperial Bank of Commerce, die dezemaand 240 miljoen in het megaclaims-proces betaalde. In de groepszaak vanbeleggers schikte de Imperial Bank al voor 2,4 miljard dollar, het grootstebedrag tot nu toe in de afwikkeling van het fraudeschandaal.

Naast de werknemers en beleggers van Enron is het Noord-Amerikaansebankwezen een verliezer in de ontmanteling van het Texaanse bedrijf.Vrijwel alle grote financiële instellingen zijn betrokken bijmegaclaims en een aantal van hen overlegt nog over een schikking:Credit Suisse First Boston, Citigroup, Merrill Lynch, Barclays en ookDeutsche Bank.

JP Morgan meldde gisteren geen negatieve impact van de schikkingente verwachten. De koers van het aandeel steeg op de beurs van New Yorklicht naar bijna 35 dollar. In de verklaring van topman William Harrisonwas enige opluchting te bespeuren: Met de overeenkomst hebben we alweereen belangrijk deel van onze blootstelling aan Enron achter ons gelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden