Joviale voetbalrechter

De voetbalwereld kon het niet beter treffen met de nieuwe topambtenaar bij de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa). Vrijdag maakte minister Brinkhorst van Economische Zaken bekend dat Pieter Kalbfleisch de opvolger is van A.W....

Kalbfleisch (56), rechter te Den Haag, bekend als woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak, was jarenlang voorzitter van de Commissie van Beroep in het Betaald Voetbal. Daar behandelde hij bijvoorbeeld de zaak-Wouters, waar voor het eerst televisiebeelden als bewijs werden gebruikt voor een vermeende elleboogstoot in 1990 van Ajaxied Jan Wouters tegen Volendam-speler Alex Pastoor.

Rob van der Lede van de KNVB omschrijft Kalbfleisch als een 'joviale man'. Beroepsvoetballers kwamen wel met knikkende knieën bij Kalbfleisch binnen. 'Spelers vinden dat honderd keer erger dan spelen voor een vol stadion', aldus Van der Lede. Kalbfleisch zou wel veel doen om de spelers gerust te stellen, al begrijpen ze zijn cynische humor niet altijd.

Humor kan Kalbfleisch - lid van de Haarlemse voetbalvereniging HFC, waar zijn zoon verdienstelijk speelt - zeker gebruiken in zijn nieuwe functie bij de NMa. Recentelijk verbood de NMa de gezamelijke verkoop van televisierechten van het betaald voetbal, waardoor vooral de kleine clubs voor hun toekomst vrezen. De Tweede Kamer kwam meteen in opstand, maar minister Brinkhorst steunt de kartelpolitie.

Kalbfleisch, naast voetbalfan ook oud-commissaris van supermarkt Vomar, verwacht geen probleem met het scheiden van belangen. 'Als rechter heb ik dat ook altijd gedaan', zei hij vrijdag.

Kalbfleisch kwam onlangs in het nieuws toen hij waarschuwde dat de bezuinigingen van Balkenende II de kwaliteit van de rechtspraak schaden. Met de NMa heeft het kabinet het beter voor. Brinkhorst wil 'het beste toezicht van Europa'. De NMa zal daarom meer bevoegdheden krijgen, zoals het recht hogere boetes op te leggen en in te vallen in privéwoningen.

Kalbfleisch benadrukt dat de NMa - die recent kritiek kreeg in onder meer het benzinemarktdossier - onder zijn leiding consistent en voorspelbaar zal zijn. Veel aandacht zal hij hebben voor de redelijkheid van de straffen. 'Zware overtredingen zullen hard gestraft worden en kleine overtredingen minder hard', aldus Kalbfleisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden